string(10) "newsevents"
July 1, 2016

AF3 Project: 'Ασκηση Δασοπυρόσβεσης

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση με τίτλο “Pre – Final Real Fire Fighting trial in Greece” στο πλαίσιο του έργου AF3 – Advanced Forest Fire Fighting, Grant Agreement No. 607276, χρηματοδοτούμενο από Πρόγραμμα FP7-SECURITY – Specific Programme “Cooperation”: Security of the European Commission” . Η άσκηση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Βάσης στο Σκαραμαγκά με απόλυτη πληρότητα τόσο από πλευράς εταίρων του έργου όσο και επίτιμων προσκεκλημένων.
Με μια πλούσια θεματολογία και σχέδιο δράσης από τις 31 Μαίου έως και τις 2 Ιουνίου, όλοι οι εταίροι του ερευνητικού προγράμματος είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους καθώς και τις καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του εγχειρήματος αυτού, ενώ επετεύχθει ο απόλυτος συντονισμός της λειτουργίας τους. Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές , εκτυλίχθηκαν σενάρια , με συμμετέχοντες από σώματα όπως Πυροσβεστική , Ναυτικό, Αεροπορία, Στρατό, Εθελοντές Δασοπυροσβέστες και βιντεοσκοπήθηκαν με σκοπό την παραγωγή σημαντικού υλικού διάχυσης και επικοινωνίας.
Στόχος της άσκησης : Η ενοποίηση όλων των συστημάτων και των πόρων των εταίρων με σκοπό το συντονισμό , τη σωστή αντιμετώπιση και την επιτυχία συμβάντων δασοπυρόσβεσης προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο σύστημα / προτότυπο που θα βοηθήσει του φορείς να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Πιο αναλυτικά:
Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς των εκπροσώπων του ΥΠΕΘΑ, του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (συντονιστής της άσκησης) , της FINMECANNICA (συντονιστής του έργου) και της ELBIT (τεχνικός συντονιστής). Οι εταίροι πήραν θέση στους ρόλους που τους είχαν ανατεθεί και διαμορφώθηκε το κέντρο επιχειρήσεων για τις επόμενες ημέρες.
Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα επεισόδια δασοπυρόσβεσης με τη χρήση επίγειων μέσων σε ζωντανή αναμετάδοση.
Την τρίτη ημέρα συνεχίστηκαν τα επεισόδια δασοπυρόσβεσης με τη χρήση επίγειων και εναέριων μέσων (πτήση Canadair CL – 215 με ρίψη Pelets, -βιοδιασπώμενων σφαιριδίων νερού και επιβραδυντικού υγρού, -αλλά και νερού, χρήση Ερπυστιοφόρου οχήματος), ενώ παράλληλα στο Άκτιο με το ΜΕΑ «ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ» πραγματοποιήθηκε πτήση επιτήρησης σε ζωντανή μετάδοση προς το κέντρο επιχειρήσεων.
Το εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων (ISL) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με ρόλο συντονιστή της άσκησης και βασικά μέλη του εγχειρήματος τους Δρ. Στέλιο Χ. Α. Θωμόπουλο, Δρ. Δημήτρη Κυριαζάνο και Άλκη Αστυακόπουλο παρουσίασε τα συστήματα πληροφοριών που ανέπτυξε στο πλαίσιο του AF3 Προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα ανέπτυξε έξυπνες εφαρμογές τις οποίες χειρίζονται απλοί πολίτες (citizen app) όσο και οργανώσεις , σώματα εμπέμβασης και ασφάλειας (First Responders App) για την δήλωση εστίων φωτιάς. Δύο σημαντικά συστήματα διαχείρισης συμβάντων, διάχυσης και συντονισμού πληροφοριών το OCULUS FIRE και το Public Information Channel (στο οποίο ενσωματώθηκαν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TWITTER) λειτούργησαν καταλυτικά για την επιτυχή εξέλιξη των επεισοδίων . Πέρα από την υλοποίηση λογισμικού και τεχνικών σύντηξης δεδομένων , το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων (ISL) υλοποίησε και εξοπλισμό (hardware) όπως μετεωρολογικοί σταθμοί, φορητοί αισθητήρες για πυροσβεστικά και πυροσβέστες.
Κατά τη διάρκεια της Άσκησης παρευρέθησαν ο Υποναύαρχος Διακόπουλος Αλέξανδρος, Διοικητής Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) και Στρατοπεδάρχης Οχυρού Σκαραμαγκά, ο Ταξίαρχος (Ι) Σαββόπουλος Αθανάσιος, Διευθυντής ΓΕΑ/Α1 «Διεύθυνση Επιχειρήσεων» και ο Σμήναρχος (Μ) Αλεξιάδης Πέτρος, Εκπρόσωπος ΥΠΕΘΑ και Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΔΙΔΕΑΠ)
Η συνάντηση των εταίρων του έργου που πραγματοποίηθηκε στη Φλωρεντία 2 εβδομάδες αργότερα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και σημειώθηκαν πολλά επαινετικά σχόλια για τη οργάνωση και την επιτυχία της άσκησης. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αξιολογητές της ΕΕ στη σημαντική προσφορά και συνεργασία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με το ΥΠΕΘΑ στην επιτυχή διεξαγωγή της άσκησης.
Σε συνέχεια της άσκησης αυτής, θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη ασκήσεις μια στην Ισπανία το Νοέμβριο του 2016 και μια στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2017 . Περισσότερα για τις επερχόμενες ασκήσεις θα ανακοινωθούν κοντά στις αντίστοιχες ημερομηνίες.
Περισσότερα για το έργο AF3:
https://www.iit.demokritos.gr/project/af3
Περισσότερα για το εργαστήριο ISL:
https://www.iit.demokritos.gr/el/isl
FB https://www.facebook.com/isl.demokritos
Twitter @ISL_Demokritos
Linkedin https://www.linkedin.com/company/isl-demokritos

Skip to content