Ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Λούντος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο Δραστηριότητες της BIOEMTECH στο πεδίο της ιατρικής και φαρμακευτικής έρευνας: Το πέρασμα από το εργαστήριο στην επιχειρηματικότητα και πιθανές συνέργειες με το ΙΠΤ, την Τετάρτη 4/3 στις 14:00 στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΙΠΤ.
Περίληψη
H BIOEMTECH ιδρύθηκε το 2013, από τους Γιώργο Λούντο, Μαρία Γεωργίου και Παναγιώτη Παπαδημητρούλα, που ξεκίνησαν την ερευνητική τους δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Η βασική ομάδα συμπληρώνεται από τους Ελευθέριο Φυσικόπουλο και Μαριτίνα Ρουχωτά, ενώ σήμερα η ΒΙΟΕΜΤΕCH στελεχώνεται από 12 νέους επιστήμονες και εδρεύει στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Η εταιρία εξειδικεύεται στην κατασκευή in vivo απεικονιστικών συστημάτων ζώων εργαστηρίου, για χρήση στην προ-κλινική, φαρμακευτική, βιοτεχνολογική και ιατρική έρευνα. Η τεχνολογία της BIOEMTΕCH βελτιστοποιεί και απλοποιεί λειτουργικές διαδικασίες στην προκλινική έρευνα και προάγει τη βιοηθική αντιμετώπιση των ζώων εργαστηρίου. Η εταιρία διαθέτει μοναδικές υποδομές για την προκλινική αξιολόγηση νέων σκευασμάτων τόσο In vivo όσο και In vitro. Παράλληλα, έχει πολυετή εμπειρία στην αξιοποίηση προσομοιώσεων με χρήση υπολογιστικών ανθρωπόμορφων ομοιωμάτων για βελτιστοποίηση κλινικών διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Οι παραπάνω δραστηριότητες έχουν οδηγήσει σε προσέλκυση πάνω από € 2.5Μ ερευνητικής χρηματοδότησης για R&D από Ευρωπαϊκά και Εθνικά έργα. Ταυτόχρονα, απέκτησε τους πρώτες πελάτες της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα εξελίσσει συνεργασίες με αντιπροσώπους διεθνώς. Το 2019 χρηματοδοτήθηκε και από το Metavallon Venture Capital με στόχο την επέκταση της υπάρχουσας ομάδας, την ενδυνάμωση του επιχειρηματικού μοντέλου στην Ευρώπη και την ανάπτυξη και παρουσίαση νέων προϊόντων, που θα καλύπτουν επιπλέον τεχνολογίες, όπως η ακτινοσκόπηση και η οπτική απεικόνιση.
Στα πλαίσια της ομιλίας θα παρουσιαστούν οι δραστηριότητες της BIOEMTECH στους παραπάνω τομείς με έμφαση σε εκείνες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνέργειες με το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, θα περιγραφεί η διαδρομή και η εμπειρία της ομάδας από το εργαστήριο, τη σύσταση της εταιρίας και οι προκλήσεις που μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει.
Βιογραφικό
Ο Γιώργος Λούντος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συν-ιδρυτής της εταιρίας BIOEMTECH από το 2013. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 Ευρωπαϊκά Προγράμματα ως συντονιστής ή μέρος της ομάδας έργου, δύο Εθνικά Προγράμματα Αριστείας και αρκετά μικρότερα έργα. Έχει δημοσιεύσει 120 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή συνέδρια, καθώς και περισσότερες από 1300 ετεροαναφορές. Έχει δώσει περισσότερες από 55 προσκεκλημένες ομιλίες και κατέχει μία πατέντα. Είναι διοργανωτής πολλών διεθνών συνεδρίων, ημερίδων και Θερινών Σχολείων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη Μοριακή Απεικόνιση νανοσωματιδίων και άλλων βιομορίων, χρησιμοποιώντας τεχνικές Πυρηνικής Ιατρικής, καθώς και στην Ιατρική Οργανολογία. Υποστηρίζει ενεργά τη διεθνή διεπιστημονική συνεργασία και εκπαίδευση στο πεδίο της νανοϊατρικής και της μοριακής απεικόνισης.