Με μια ζωντανή ψηφιακή βιβλιοθήκη που θα ενώσει τη φιλοσοφία του Κομφούκιου και του Σωκράτη αλλά και με άλλα τέσσερα πρωτότυπα προγράμματα, Ελλάδα και Κίνα συσφίγγουν τις μεταξύ τους σχέσεις με άξονα τον πολιτισμό.
Η πρωτοβουλία ανήκει σε δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, τη ΜΚΟ Πεκίνου και την ελληνική «Ορίζοντες δράσεις» που υλοποίησαν το φόρουμ «Πεκίνο-Αθήνα».
Οι δύο σύνδεσμοι με αρωγούς το Ινστιτιούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον ελληνοκινεζικό σύνδεσμο και το Μουσείο Μπενάκη προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την ανταλλαγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό, η αρχαία κινεζική σκέψη θα έρθει κοντά στην αρχαία ελληνική με τις δύο κορυφαίες φιλοσοφικές σχολές Σωκράτη και Κομφούκιου να συναντιούνται. Εκτός από τη φιλοσοφία, και τα μαθηματικά θα ενώσουν τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα και Κίνα με τη βοήθεια ενός ψηφιακού μουσείου.
«Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο, οι δύο αυτές χώρες μπορούν να συνεισφέρουν πολιτιστικά στην παγκόσμια κοινότητα» δήλωσε ο Κινέζος πρέσβης Mr. Du Qiwen σε ειδική εκδήλωση του Μουσείου Μπενάκη όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της συνεργασίας των ελληνοκινεζικών φορέων.
Σε αυτό περιλαμβάνεται επίσης η προώθηση του Ολυμπιακού πνεύματος με σχετικές δραστηριότητες, η ανταλλαγή μουσείων με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής ώστε η ελληνική σύγχρονη τέχνη να ταξιδέψει στην Κίνα και αντίστοιχα, αλλά και η «αδελφοποίηση» της περιοχής Xicheng του Πεκίνου με μία περιοχή της Αθήνας.
Τέλος, στο πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών ο τουρισμός έχει το μερίδιό του με τον «Δρόμο του Μεταξιού» να επεκτείνεται και στη χώρα μας με τη συνεργασία των ελληνικών υφαντουργείων.
Από το ΕΘΝΟΣ της 5/12/13http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=63929158