string(10) "newsevents"
  • July 20, 2024 till July 20, 2024

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival (#asf2016), επέστρεψε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τρίτη χρονιά από τις 5 έως τις 10 Απριλίου, με θέμα: «Εξελισσόμαστε με την επιστήμη».
Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» συμμετείχε στο Φεστιβάλ με μια σειρά από δραστηριότητες που συνδυάζουν τη ψυχαγωγία, την ενημέρωση και την ασφάλεια, με την τεχνολογία, τις τέχνες και τις επιστήμες.
Ακολουθούν περιγραφές των δραστηριοτήτων με τις οποίες συμμετείχε το ΙΠΤ.

Ζήσε την Καινοτομία
Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων (ISL) του ΙΠΤ παρουσίασε μια σειρά από δραστηριότητες. Οι επισκέπτες ήρθαν σε επαφή με ψηφιακά παιχνίδια αναπτυγμένα με τεχνολογία Kinect, 3-Διάστατους ψηφιακούς οδηγούς αρχαιολογικών χώρων με ενσωματωμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια, τον διαδραστικό οδηγό πλοήγησης εσωτερικού χώρου WayGoo ASF για το Athens Science Festival, καθώς και έμαθαν πληροφορίες για το καλοκαιρινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα SMARTcamp του εργαστηρίου για μαθητές 14-18 ετών στη Ρομποτική και τις Ψηφιακές Τέχνες. Επίσης, το ISL παρουσίασε για πρώτη φορά μια δράση στο πεδίο των διεπαφών μυαλού-υπολογιστή, όπου ο επισκέπτης μαθαίνει πώς μέσω της τεχνολογίας ο χρήστης μπορεί να ελέγχει συσκευές με τη σκέψη του! Αυτα τα εκθέματα επιδεικνύουν το πολυδιάστατο έργο του εργαστηρίου, παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη.
Ημέρες συμμετοχής: 6-10 Απριλίου
Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων
Περισσότερα για τις δραστηριότητες του ISL

RADIO: Ρομπότ σε υποβοηθούμενα περιβάλλοντα διαβίωσης
Πώς μπορούν τα ρομπότ να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να παραμείνουν αυτόνομοι; Πώς μπορεί ένας αισθητήρας απόστασης να μετρήσει την ταχύτητα βαδίσματος; Μπορεί ένα ρομπότ να αλληλοεπιδρά αρμονικά με τον άνθρωπο; Μέσα από απλές επιδείξεις αλληλεπίδρασης με ρομπότ εξερευνήσαμε τις μεθόδους, που αναπτύσσονται για εφαρμογές, που έχουν ως στόχο τη βελτίωση ζωής των ηλικιωμένων, των συγγενών τους και του ιατρικού προσωπικού.
Ημέρες συμμετοχής: 9-10 Απριλίου
Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού, Roboskel Group

Τουρνουά Ping Pong εγκεφάλου
Στο πλαίσιο της επίδειξης τεχνολογιών διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, οι συμμετέχοντες έλαβαν βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και ανακαλύπτουν διάφορους περιορισμούς του μέσα από παιχνίδια και έξυπνες ψευδαισθήσεις. H επίδειξη περιελάμβανε και τη διεξαγωγή αγώνων “Mind Pong”, όπου οι παίκτες χρησιμοποιούν τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή για να διαγωνιστούν σε ένα παιχνίδι ping-pong στον υπολογιστή, κινώντας τις ρακέτες τους με τη σκέψη.
Ημέρες συμμετοχής: 6-10 Απριλίου
Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού, Computational Systems & Human Mind Research Unit Group

Υπολογιστές που σκέφτονται (;)
Οι υπολογιστές θα θέλαμε να γίνουν αρκετά… ανθρώπινοι στη συμπεριφορά τους. Να μαζεύουν ειδήσεις για να μας ενημερώνουν με μία περίληψη. Να καταλαβαίνουν ποια θέματα μας ενδιαφέρουν για να μας μιλούν για αυτά. Να μπορούν να καταλάβουν πότε τους στέλνουμε μηνύματα θυμωμένα, λυπημένα ή χαρούμενα. Να μας προτείνουν ταινίες με βάση τις αγαπημένες μας σκηνές. Να μπορούν να μας βοηθήσουν να παίξουμε… τένις, ακόμη και με κλειστά τα μάτια! Τέτοιους υπολογιστές βρήκαν οι επισκέπτες του ASF2016 να τους περιμένουν στο χώρο μας. Για να μάθουν τόσο τις δυνατότητες, όσο και τα λάθη, που αυτοί οι συμπαθείς υπολογιστές μπορούν να κάνουν.
Ημέρες συμμετοχής: 6-10 Απριλίου
Διοργάνωση: Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού, Content Analysis & Knowledge Technologies Group (CAKT), σε συνεργασία με τη SciFY.
Περισσότερα για τις δραστηριότητες του SKEL

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλhttp://www.athens-science-festival.gr/programme/Όλες οι συμμετοχές από το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”http://www.athens-science-festival.gr/exhibition-programme/?categories[]=125

Skip to content