Ένας καινοτόμος ερευνητικός χώρος που προσομοιώνει ένα πραγματικό σπίτι το οποίο επιβλέπεται από εξοπλισμό προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας, εγκαινιάστηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την υποστήριξη των εταιρειών ΙΚΕΑ και Κωτσόβολος. Ο χώρος ολοκληρώθηκε πρόσφατα, στη Βιβλιοθήκη του ΕΚΕΦΕ «Δ».
Στο χώρο Roboskel Lab, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL Lab) του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δ» αναπτύσσουν λογισμικό για την ιατρική παρακολούθηση ηλικιωμένων με τη χρήση ρομπότ.
Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη και αξιολόγηση του λογισμικού γίνεται στο πλαίσιο του έργου H2020 RADIO, του οποίου συντονιστής είναι το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». To ευρωπαϊκό έργο RADIO αφορά στη συνδυασμένη χρήση ρομποτικών πλατφορμών και έξυπνων δωματίων με στόχο να παρέχει αυτονομία σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που θέλουν να παραμένουν στο χώρο τους. To Roboskel Lab θα χρησιμοποιηθεί πιλοτικά, σε πρώτο στάδιο, ενώ εν συνεχεία τα ερευνητικά αποτελέσματα θα εφαρμοστούν σε κλινικές και γηροκομεία επιλεγμένων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο έργο.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Δρ. Νικόλαος Κανελλόπουλος και ο Διευθυντής Έρευνας και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης. Στους προσκεκλημένους της βραδιάς, που περιελάμβανε τους χορηγούς αλλά και εκπροσώπους από Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια της χώρας, μίλησε μέσω διαδικτυακής σύνδεσης η υπεύθυνη διαχείρισης έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Μόνικα Λανζενμπέργκερ.
Περισσότερες πληροφορίες στο website του έργου RADIO: http://www.radio-project.eu/blog/6