Στέγη Ελληνικών Ιδεών

 

 

English Version

Εν συντομία

Το έργο Στέγη Ελληνικών Ιδεών, έχει σαν στόχο να δημιουργήσει μια καινοτόμο έκθεση για τις ελληνικές ιδέες και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, το μεγαλύτερο πολιτιστικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Το έργο αποτελεί συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Το έργο θα εκμεταλλευτεί τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για την ανάπτυξη των διαδραστικών εκθεμάτων που θα εκθέτουν τις αρχαίες ελληνικές ιδέες. Οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν τις ιδέες μέσω διαδραστικών video walls, ψηφιακών προβολών, εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας και εφαρμογών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος της αλληλεπίδρασης με τον επισκέπτη. Η έκθεση θα στοχεύει σε διαφορετικούς τύπους επισκεπτών, όπως είναι οι τουρίστες και οι μαθητές.

Η ανάπτυξη των διαδραστικών εκθεμάτων θα εφαρμόσει μία καινοτόμο μέθοδο απεικόνισης ιδεών, με στόχο την έκθεση αφηρημένων ιδεών και αξιών με τρόπο ελκυστικό και κατανοητό στο ευρύ κοινό.

 

Αποστολή

Οι αρχαίες ελληνικές ιδέες είναι η κληρονομιά και ίσως το σημαντικότερο πολιτιστικό επίτευγμα των αρχαίων Ελλήνων. Αποτελούν βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση του δυτικού τρόπου σκέψης και της κοινωνίας, με σημαντικό αντίκτυπο στους αιώνες. Ωστόσο, οι ιδέες, λόγω της αφηρημένης τους φύσης, εκτίθενται δύσκολα σε ένα μουσείο.

Ο σκοπός αυτού του έργου είναι να φέρει τις αρχαίες ελληνικές ιδέες στο προσκήνιο και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της αφηρημένης τους φύσης, να τις παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μέσω μιας «ψηφιακής έκθεσης ιδεών».

 

Περιοχή και κτίριο

Η έκθεση θα στεγαστεί στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, το οποίο ιδρύθηκε ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός το 1871 και αποτελεί το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα για τις παραστατικές τέχνες στη σύγχρονη Ελλάδα. Το κτίριο του Ωδείου Αθηνών αποτελεί εμβληματικό παράδειγμα του ρεύματος «Βauhaus» στην καρδιά της Αθήνας, ένα μοναδικό κέντρο πολιτισμού.

Το Ωδείο Αθηνών γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη, ένα από τα τρία παλαιότερα γυμνάσια στην αρχαία Αθήνα. Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκείου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέρη στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος. Το εμβληματικό διανοητικό έργο του Αριστοτέλη και της σχολής του συμπυκνώνει όλες τις φιλοσοφικές αναζητήσεις του αρχαίου κόσμου.

Η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί μνημεία και χώρους πολιτισμού. Το Ωδείο Αθηνών βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, τον Εθνικό Κήπο και το Καλλιμάρμαρο και το Ζάππειο Μέγαρο.

  

Στόχοι στο πλαίσιο του έργου

-Ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για μουσεία και πολιτιστικές εφαρμογές

-Καινοτομία στην έκθεση αφηρημένων ιδεών μέσα από διαδραστικά εκθέματα

-Ανάπτυξη δυο πιλοτικών εκθέσεων

-Αξιολόγηση της μεθοδολογίας «απεικόνισης ιδεών» και των δυο πιλοτικών εκθέσεων

 

Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε:

Μία οντολογία φιλοσοφικών ιδεών: θα περιέχει δεδομένα σχετικά με τις φιλοσοφικές ιδέες, τους αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους, τα φιλοσοφικά επιχειρήματα και τις έννοιες καθώς και τις συσχετίσεις τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και τόπους.

Ένα σημασιολογικό ευρετήριο: θα χρησιμοποιηθεί για να προβάλει τις ιδέες, τις σχέσεις τους με άλλες έννοιες, του παρόντος ή του παρελθόντος, τη σχέση τους με σύγχρονα ζητήματα και συνδέσεις με έργα τέχνης.

Εφαρμογές, από παιχνίδια μέχρι ψηφιακούς βοηθούς, για διάλογο με τους επισκέπτες

 

Δικαιούχοι

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

 

Χρηματοδότηση

Το έργο έχει διάρκεια 30 μήνες και χρηματοδοτείται από το Επειχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) με συνολική χρηματοδότηση 2.223.321,77 ευρώ.

Διάρκεια του έργου: 01/09/2019 – 28/02/2022

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης)

Skip to content