string(10) "newsevents"
July 13, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Σημαντική συνεργασία της IBM Ελλάδος με το ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την παροχή προηγμένων υπολογιστικών υπηρεσιών ανάλυσης κειμένου

Οι συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της IBM στην Ελλάδα.
Σε μια σημαντική και ταυτόχρονα πρωτοποριακή συνεργασία προχωρά η IBM Ελλάδος με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος», για την παροχή προηγμένων υπολογιστικών υπηρεσιών ανάλυσης κειμένου για την ελληνική γλώσσα.
Πιο συγκεκριμένα, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», έχει αναπτύξει τεχνολογίες πληροφορικής για την ανάλυση κειμένων της ελληνικής γλώσσας αλλά και άλλων γλωσσών, οι οποίες αναπτύχθηκαν και αξιολογήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων που έλαβαν χώρα στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΙΠ&Τ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και αξιοποιούνται σε έργα παροχής υπηρεσιών από το Εργαστήριο Εξειδικευμένων Υπηρεσιών Πληροφορικής (ISS) του ΙΠ&Τ.
Οι εν λόγω τεχνολογίες συνδυάζονται με τις γνωσιακές (cognitive) δυνατότητες της λύσης IBM Watson™ Analytics και την ειδική μεθοδολογία των υπηρεσιών Global Business Services της IBM στην εξερεύνηση δεδομένων και την αυτοματοποιημένη προγνωστική ανάλυσή τους. Στόχος είναι ο προσδιορισμός του παλμού και η ανάλυση συναισθήματος του κοινού, ο εντοπισμός των τάσεων σε πολλαπλά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στα εσωτερικά κανάλια επικοινωνίας του οργανισμού με τους πελάτες (emails, call centers κ.ά ).
Οι τεχνολογίες του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνδυασμό με την λύση IBM Watson Analytics και τις υπηρεσίες της ΙΒΜ μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
• αυτόματη και στοχευμένη αναζήτηση για συλλογή δεδομένων από πολλές πηγές (π.χ. κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικό τύπο, ιστολόγια, κ.α.)
• αυτόματη ανάλυση συναισθήματος (sentiment analysis) από τα συλλεγμένα δεδομένα, ακόμα και από εκείνα που είναι εκφρασμένα με ελληνο-λατινική γραφή (greeklish), για την απόκτηση βελτιωμένης εικόνας σχετικά με το τι συζητούν και πώς αντιδρούν οι χρήστες αναφορικά με προϊόντα και υπηρεσίες,
• ομαδοποίηση και περίληψη σχολίων για καλύτερη εποπτεία και αποδοτική λήψη αποφάσεων,
• αυτόματη ταξινόμηση κειμένων με στόχο τη δρομολόγηση και προτεραιοποίηση μηνυμάτων από κέντρα υποστήριξης χρηστών, εσωτερικής και εξωτερικής αλληλογραφίας, αιτημάτων πελατών, κλπ.
Σημειώνεται ότι με την ανάλυση και την αξιοποίηση όλων των πληροφοριών που βρίσκονται «κρυμμένες» στα κοινωνικά δίκτυα (social media), σε καταγραφές τηλεφωνικών κέντρων (call center free text logs), σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) και ειδικά σε όσα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα και στην ελληνο-λατινική γραφή (greeklish), οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την λύση αυτή θα έχουν τη δυνατότητα να:
• αντιλαμβάνονται τις αναδυόμενες τάσεις της αγοράς και τις προτιμήσεις των καταναλωτών με στόχο να δραστηριοποιούνται έγκαιρα προς τη σωστή κατεύθυνση
• αλλάζουν πορεία γρηγορότερα από τον ανταγωνισμό
• βελτιώνουν το επίπεδο ικανοποίησης του πελάτη
• αναπτύσσουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες
Η συγκεκριμένη συνεργασία του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με τις υπηρεσίες ΙΒΜ Global Business Services και IBM Watson Analytics έχει ως κύριο στόχο την διάθεση και περαιτέρω ανάπτυξη λύσεων στοχευμένων στην ελληνική αγορά και τις ανάγκες της. Επιπλέον, αναδεικνύει την εξωστρεφή πρακτική του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και των συγκεκριμένων Εργαστηρίων του ΙΠ&Τ, καθώς και την πάγια δέσμευση της ΙΒΜ να συνεργάζεται με ερευνητικούς φορείς για την ενίσχυση της σύνδεσης έρευνας-αγοράς με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και λύσεων για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Η ΙΒΜ στην Ελλάδα
Η IBM δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1937 και για περισσότερα από 77 έτη συνεισφέρει σημαντικά στην επιχειρηματική και τεχνολογική κληρονομιά της χώρας.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο πολυθεματικό Eρευνητικό Kέντρο στην Ελλάδα, με πάνω από 50 έτη εμπειρίας στους τομείς της πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, της νανοτεχνολογίας, της ενέργειας και περιβάλλοντος, των βιοεπιστημών και της σωματιδιακής και πυρηνικής φυσικής. Το Κέντρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, ενώ χρησιμοποιεί τη μοναδική του υποδομή για υψηλής τεχνολογίας υπηρεσίες στην ελληνική βιομηχανία και κοινωνία.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε:
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: Έλενα Γαλυφιανάκη, τηλ.: 210 -6503204, email: egalif@iit.demokritos.gr
IBM: V+O COMMUNICATION Θρασύβουλος Κιούσης, τηλ.: 211-7501248, email: thki@vando.gr

Διαβάστε σχετικό άρθρο στο tech.in.grhttp://tech.in.gr/news/article/?aid=1500089978

Skip to content