string(10) "newsevents"
March 28, 2019

Εκπαιδευτικά σεμινάρια: NanoAI - Τεχνητή Νοημοσύνη & οι εφαρμογές της στη Νανοτεχνολογία και Νανοηλεκτρονική

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος διοργανώνουν μία νέα σειρά τεσσάρων εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα: Τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στη Νανοτεχνολογία και Νανοηλεκτρονική (NanoAI).
Τα σεμινάρια ξεκινάνε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και κάθε Πέμπτη στις 12.00 στο κεντρικό αμφιθέατρο του Κτηρίου 8 (Επιστήμης Υλικών).
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:
1. Πέμπτη 28/03/2019, 12.00
Δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
“Τεχνητή Νοημοσύνη: Τι είναι και σε τι μας χρειάζεται”
Στην παρουσίαση θα κάνουμε μία σύντομη εισαγωγή σε βασικές έννοιες της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), όπως και στις δυνατότητες και αδυναμίες της. Θα δούμε ποιές είναι οι προκλήσεις για την ένταξη της ΤΝ στην ερευνητική πράξη, καθώς και το ρόλο της συνεργασίας σε αυτήν την αναζήτηση. Στο πλαίσιο της παρουσίασης θα αναφέρουμε και υπάρχουσες εφαρμογές της σύμπραξης nanoAI.
2. Πέμπτη 04/04/2019, 12.00
Δρ. Ηρακλής Κλαμπάνος, ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
“Δίκτυα Βαθιάς Μάθησης: Εφαρμογές και προοπτικές”
Η παρουσίαση θα χτίσει πάνω στις βασικές έννοιες της πρώτης και θα προχωρήσει στην εισαγωγή μεθόδων νευρωνικών δικτύων βαθιάς μάθησης. Θα δοθούν παραδείγματα εφαρμογής σε διάφορους χώρους φυσικών επιστημών, ενδεικτικά στη φυσική ατμόσφαιρας, στην αστρονομία κ.α. Τέλος, θα συζητηθεί το ζήτημα των ηλεκτρονικών υποδομών σε σχέση με τη υποστήριξη της δεδομενοστραφούς διεπιστημονικής έρευνας, μέρος της οποίας υποστηρίζεται από μεθόδους ΤΝ.
3. Πέμπτη 11/04/2019, 12.00
Δρ. Παναγιώτης Δημητράκης, ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
“Αντιστάτες μνήμης για Νευρομορφικά Κυκλώματα και Τεχνητή Νοημοσύνη”
Στην ομιλία θα γίνει μια εισαγωγή στην νευρομορφική υπολογιστική και τα νευρομορφικά κυκλώματα που χρησιμοποιούνται για την υλοποίησή σύγχρονων επεξεργαστών με τεχνητή νοημοσύνη. Θα συνδέσουμε επίσης την εξέλιξη της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών μνημών και των memristors με την βελτιστοποίηση των κυκλωμάτων για τεχνητή νοημοσύνη.
4. Πέμπτη 18/04/2019, 12.00
α) Δρ. Βασίλης Κωνσταντούδης, ΙΝΝ, ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” (18/04/2019)
“Νανοτεχνολογία και Μηχανική Μάθηση: Οι πρώτες εφαρμογές”
Θα γίνει μία συνοπτική βιβλιογραφική επισκόπηση των πρώτων εφαρμογών μηχανικής και βαθιάς μάθησης σε προβλήματα νανομετρολογίας, μικροσκοπίας, νανοϋλικών και νανοδιεργασιών. Θα συζητηθούν οι προοπτικές και οι περιορισμοί τους.
β) Ερευνητές του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος θα παρουσιάσουν με συντομία προβλήματα Νανοτεχνολογίας που πιστεύουν ότι μπορεί να εφαρμοσθούν οι μέθοδοι της μηχανικής μάθησης και θα τα συζητήσουν με τους ερευνητές του ΙΠΤ.
Προσβλέποντας στις ευνοϊκές προοπτικές εφαρμογής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Νανοτεχνολογία και τις σχετικές ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΚΕΦΕ “Δ” , θα θέλαμε να προσκαλέσουμε τους συναδέλφους (προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταδιδάκτορες και ερευνητές) να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια.
Θα χορηγηθεί σχετική βεβαίωση παρακολούθηση, εφ’ όσον έχουν παρακολουθηθεί 3 από τα 4 συνολικά σεμινάρια.

Skip to content