«Γνώρισε τη μαγεία της έρευνας!»
Με αυτήν την προτροπή, Ερευνητικά Κέντρα και Ακαδημαϊκοί Οργανισμοί προσκάλεσαν το κοινό για άλλη μια χρονιά στη Βραδιά του Ερευνητή. 300 Ευρωπαϊκές πόλεις , ανάμεσα στις οποίες και 9 ελληνικές , και πάνω από 1.500.000 επισκέπτες συμμετείχαν και φέτος στο μεγάλο αυτό γεγονός. Το Ερευνητικό κέντρο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε «Δημόκριτος» συμμετείχε στην εκδήλωση με εκθέματα που φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής (29.09).
Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων (ISL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» βρέθηκε εκεί ενισχύοντας τη ψυχαγωγική ατμόσφαιρα της βραδιάς μέσα από τις διαδραστικές εφαρμογές και τα ψηφιακά παιχνίδια που έχει υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Με την εφαρμογή πλόγησης και ενημέρωσης wayGoo, χορηγία του Εργαστηρίου ISL, οι επισκέπτες είχαν στη διάθεσή τους εύκολα και γρήγορα όλη την πληροφορία για την εκδήλωση στο κτήριο του «Ελληνικός Κόσμος».
Για ακόμη μια χρονιά το iRescue, παιχνίδι κονσόλας Kinect, είχε την τιμητική του προσελκύοντας όλους τους νέους και τα παιδιά να παίξουν «σώζοντας το εικονικό πλήθος» και απομακρύνοντας το από τη φωτιά. Μεγάλη απήχηση σε μικρούς και μεγάλους είχε και φέτος ο 3D ψηφιακός οδηγός iGuide Knossos σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας VR, με χρήση της μάσκας OCULUS μέσω της οποίας έβλεπαν μια Κνωσό της αρχαιότητας να ξεδιπλώνεται «μπροστά» στα μάτια τους. Το νέο αυτό μέσο αποδεικνύεται ολοένα και πιο δημοφιλές δίνοντας το έναυσμα για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου αλλά και την επέκτασή του σε άλλους χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, το έκθεμα που φέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία επισκεψιμότητας ήταν η επιδειξη λειτουργίας τεχνολογιών ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EGG) στο πλαίσιο των επιστημονικών εργαστηρίων για παιδιά SMARTcamp που πραγματοποιούνται από το ISL κάθε χρόνο. Οι ερευνητές έχοντας αναπτύξει ένα mini game, «εκπαιδεύουν» τον παίκτη έτσι ώστε με τη χρήση του EGG εξοπλισμού να καθοδηγεί τον ήρωα σε μια αποστολή χωρίς κάποιο τηλεχειριστήριο αλλά απομακρυσμένα, με τη δύναμη της σκέψης και μέσω των κυμάτων που εκπέμπει ο εγκέφαλος όταν κάνει συγκεκριμένες σκέψεις. «Εντυπωσιακό» και «σχεδόν απίστευτο» ήταν τα πιο συνηθισμένα σχόλια του κόσμου μόλις αντιλαμβάνονταν τη λειτουργία αυτού του μέσου!
Ευχαριστούμε όλους όσους μας επισκέφθηκαν και μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις, τις απορίες, αλλά και τις θερμές ευχές τους.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της Βραδιάς του Ερευνητή 2017, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου.
Μην ξεχνάτε να μας παρακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
ISL Fb
ISL Twitter
ISL Linkedin
wayGoo Fb
SMARTcamp Fb