Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) συντασσόμενο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια που κάνουμε όλοι μας ως μεμονωμένοι πολίτες αλλά και ως συντεταγμένη Πολιτεία, συστρατεύεται με το Υπουργείο Υγείας και τις δομές του Κράτους στην αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 με πολλαπλές δράσεις. Όπως έχει αποδείξει πολλές φορές στην μακρά πορεία του έτσι και τώρα με αίσθημα ευθύνης του ρόλου και της αποστολής του, θέτει στη διάθεση της Πολιτείας ερευνητικά επιτεύγματα και τεχνολογίες που έχει αναπτύξει, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις περιλαμβάνουν:
Το ΙΠΤ συμμετέχει ενεργά με τρεις ψηφιακές εφαρμογές:
1. Συμμετοχή στην επιδημιολογική μελέτη που ξεκινά για τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 και τη γενετικής ανάλυσης ασθενών. Η μελέτη, η οποία θα υλοποιηθεί από κοινοπραξία ερευνητικών εργαστηρίων, θα δημιουργήσει σημαντικές βάσεις δεδομένων οι οποίες σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες διεθνείς θα αποτελέσουν τη εφαλτήριο για καινοτόμες υπολογιστικές μελέτες με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης. Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος θα έχει την ευθύνη ανάπτυξης του συστήματος διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων (data management and analytics).
2. Υλοποίηση του ερευνητικού έργου BioASQ του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το οποίο διοργανώνει διεθνείς διαγωνισμούς για συστήματα ανάκτησης βιοϊατρικής πληροφορίας και αυτόματης απάντησης σχετικών επιστημονικών ερωτημάτων από βάσεις δεδομένων. Με στόχο την προώθηση της επιστημονικής έρευνας για τη νόσο COVID-19, δημιουργούμε ένα διαγωνισμό στα πλαίσια του έργου, ο οποίος θα χρησιμοποιήσει τα υπολογιστικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης του BioASQ, για να απαντηθούν επιστημονικά ερωτήματα γύρω από τον κορωνοϊό. Μέσω αυτής της διαδικασίας στοχεύουμε να διευκολύνουμε τη βαθμιαία κατανόηση της νόσου COVID-19 και να συμβάλλουμε στην ανακάλυψη νέων λύσεων.
3. Αξιοποίηση του Παρατηρητηρίου Κοινωνικού Ιστού (Social Web Observatory) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για την μελέτη και ανάλυση από ερευνητές των κοινωνικών επιστημών της διάχυσης πληροφορίας για τον COVID-19 στον κοινωνικό ιστό (μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδήσεις). Τα αποτελέσματα της ανάλυσης θα διατεθούν δημόσια, με στόχο να υπάρξει εκτίμηση των επιπτώσεων των περιοριστικών μέτρων σε πραγματικό χρόνο και να υποστηριχθεί το έργο του πολιτικού σχεδιασμού.
Δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ
Δημοσίευση στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων