string(10) "newsevents"
July 3, 2014

Ημερίδα για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία

  • September 13, 2024 till September 13, 2024

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Δημόκριτο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του θερινού σχολείου την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014 και ώρα 10:00 – 13:00, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
Στην ημερίδα θα γίνουν εισηγήσεις από μία σειρά ειδικών (δείτε την ατζέντα παρακάτω) που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους με στόχο να δοθεί στους φοιτητές του Θερινού Σχολείου μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση, τα προβλήματα που υπάρχουν, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, τις προοπτικές. Κάποια από τα θέματα στα οποία θα τοποθετηθεί ο κάθε εισηγητής, με βάση τη δική του οπτική, είναι τα ακόλουθα:
– Πώς μπορούμε να πετύχουμε αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου
– Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία
– Ποιο είναι το αντίδοτο στο brain drain
– Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία
Aτζέντα Ημερίδας

10:00-10:05
Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Δρ. Ν. Κανελλόπουλο

10:05-10:10
Στόχοι της ημερίδας, Δρ. Β. Καρκαλέτσης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

10:10-11:30
Εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους:
(10’ ανά εισήγηση)
– Δρ. Ιωάννα Καστέλλη, ΜΟΚΕ ΕΜΠ – [παρουσίαση]
– Δρ. Γιώργος Βεκίνης, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος – [παρουσίαση]
– Αλεξάνδρα Χολή, Metavallon – [παρουσίαση]
– Νατάσα Αποστολίδη, Orange Grove – [παρουσίαση]
– Κώστας Τρούλος, ΣΕΒ – [παρουσίαση]
– Βασίλης Σαλαπάτας, SciFY – [παρουσίαση]
– Δρ. Βασίλης Νικολόπουλος, Intelen – [παρουσίαση]
– Αρίστος Δοξιάδης, Open Fund – [παρουσίαση]

11:30-13:00
Διάλογος, συντονίζει ο δημοσιογράφος Γ. Ριζόπουλος
Μιχάλης Μητσόπουλος, ΣΕΒ – Ο 3ος Διαγωνισμός Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας [παρουσίαση]

Στη συνέχεια, οι ομιλητές που το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν στο φουαγιέ με φοιτητές μετά το τέλος της εκδήλωσης στη διάρκεια του light lunch (13:00-14:00).

Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης (ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) 
Ο Βαγγέλης Καρκαλέτσης σπούδασε Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έκανε MSc στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα γλωσσικής τεχνολογίας και αναπαράστασης γνώσης. Εργάστηκε αρχικά σαν προγραμματιστής και εισηγητής σε σεμινάρια πληροφορικής, και στη συνέχεια ως ερευνητής σε διάφορα εθνικά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Το 1999 εκλέχτηκε σε θέση ερευνητή στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Το 2004 με τρεις συναδέλφους ερευνητές ίδρυσαν την spin-off εταιρεία i-sieve (http://i-sieve.com/) η οποία αναπτύσσει λογισμικό και υπηρεσίες για ανάλυση περιεχομένου στο διαδίκτυο. Την ίδια χρονιά ανέλαβε επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (https://www.iit.demokritos.gr/skel) του Ινστιτούτου το οποίο ερευνά μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάλυση περιεχομένου και αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης, έχει οργανώσει διεθνή και εθνικά συνέδρια σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (https://www.iit.demokritos.gr/edu/overview) και οργανώνει την περίοδο αυτή το διεθνές Θερινό Σχολείο έρευνας IRSS-2014 (http://irss.iit.demokritos.gr).

Ιωάννα Καστέλλη (ΜΟΚΕ ΕΜΠ) 
H Ιωάννα Καστέλλη είναι Διδάκτορας στα Οικονομικά της Τεχνολογίας, έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα DEA από το Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre στα Βιομηχανικά Οικονομικά και πτυχίο Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ΕΕΔΙΠ στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και συντονίστρια της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ιδρύματος. Επίσης, διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα κινούνται στην περιοχή των Οικονομικών της Τεχνολογίας και της Βιομηχανικής Οικονομικής με έμφαση σε θέματα δημιουργίας και διάχυσης της γνώσης στα σύγχρονα βιομηχανικά συστήματα, επιχειρηματικότητας και βιομηχανικής και τεχνολογικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Πρόσφατες δημοσιεύσεις της είναι:
– Papayannakis L., I. Kastelli, D. Damigos, G. Mavrotas, 2008, “Fostering entrepreneurship education in engineering curricula in Greece. Experience and challenges for a Technical University”, European Journal of Engineering Education 33(2): 199-210.
– Giannitsis T., I. Kastelli, 2014, “Industrial policy in times of crisis: the case of Greece” in Teixeira Α.Α.C., E. Silva, R. PaesMamede (eds.), Structural Change, Competitiveness and Industrial Policy: Painful Lessons from the European Periphery, Routledge, Taylor & Francis Group.
– Kastelli I., Y. Caloghirou, 2014, “The impact of knowledge-intensive entrepreneurship on the growth and competitiveness of European traditional sectors” in Hirsch-Kreinsen H. and I. Schwinge (eds), Knowledge-Intensive Entrepreneurship in Low-Tech Industries, Edward Elgar.
Επίσης, συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Ανταγωνιστικότητα και Τεχνολογία στην Ελλάδα» με τους Τ. Γιαννίτση, Σ. Ζωγραφάκη και Δ. Μαυρή, 2009, Εκδ. Παπαζήσης. Είναι κριτής στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά Technovation, Research Policy, European Urban and Regional Studies και Managing Global Transitions.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – Μην αφήνεις την έρευνά σου στο ράφι και την ιδέα σου αναξιοποίητη: To ΕΜΠ όπως και άλλα τεχνολογικά ιδρύματα, έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της στενής σύνδεσής τους με την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία. Το γεγονός αυτό τα καθιστά προνομιακούς χώρους για την ανάπτυξη ιδεών και λύσεων που μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά. Πολλοί ερευνητές ή φοιτητές διαθέτουν την επιστημονική γνώση που τους επιτρέπει να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν μια τεχνολογική εφαρμογή. Βασικό προαπαιτούμενο όμως, για να κάνουν τα πρώτα βήματα προς το ‘επιχειρείν’, είναι και η ανάπτυξη δεξιοτήτων και γνώσεων που αφορούν στην ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία μιας επιχείρησης. Σημαντικό επίσης, είναι να υπάρχουν εκείνες οι δομές που θα προσφέρουν υποστήριξη στα πρώτα στάδια υλοποίησης μιας επιχειρηματικής ιδέας.
Βασικοί άξονες της εισήγησης:
– Σύντομη παρουσίαση της ΜοΚΕ και της στρατηγικής της.
– Γιατί είναι σημαντικό ένας μηχανικός να μυηθεί στη λειτουργία της επιχείρησης, της αγοράς και στην έννοια της επιχειρηματικότητας.
– Η εμπειρία από την εκπαιδευτική και συμβουλευτική δραστηριότητα της ΜοΚΕ ΕΜΠ.
– Τα επόμενα βήματα: προοπτικές και σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την έρευνα.

Γιώργος Βεκίνης (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) 
Ο Γιώργος Βεκίνης γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά σπούδασε στην Νότιο Αφρική (BSc (Hons) και PhD (Φυσική). Πριν γυρίσει στην Ελλάδα το 1990 ως συνεργαζόμενος ερευνητής, εργάστηκε ως καθηγητής και ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών και Βιομηχανικών Ερευνών της Ν. Αφρικής (1983-1987 – Διευθυντής Ερευνών) και ως Συνεργαζόμενος Ερευνητής και part-time Εισηγητής στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Αγγλίας (1987-1990). Από το 1990 είναι Ερευνητής (τώρα Διευθυντής Ερευνών) στο «Δημόκριτο» και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών και Σύνθετων Υλικών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας (πρώην Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών). O Γιώργος Βεκίνης έχει πάνω από 33 χρόνια επιστημονική και τεχνολογική εμπειρία σε θέματα προηγμένων υλικών και δη προηγμένων κεραμικών και σύνθετων με πολλές δημοσιεύσεις και συνεδριακές παρουσιάσεις σε πολλούς τομείς τεχνολογιών υλικών, συμπεριλαμβανομένων των τομέων: εξερεύνησης του Διαστήματος, περιβαλλοντικής προστασίας, ετερογενούς κατάλυσης, τεχνολογίας για σκληρά και ανθεκτικά υλικά για αντίσταση σε φθορά, διάβρωση και υπερυψηλές θερμοκρασίες, επεξεργασίας υλικών με μικροκύματα (εταιρεία spin-off), νανοδομημένες σκόνες, αρχαιομετρία, σύνθεση με ελεγχόμενη καύση. Η έρευνα του χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την ΕΕ (3 έργα) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) (2 έργα) καθώς και από βιομηχανική έρευνα. Παράλληλα με τις ερευνητικές του δραστηριότητες, ο Γιώργος Βεκίνης έχει πολυετή εμπειρία (πάνω από 30 χρόνια) σε θέματα Μεταφοράς Τεχνολογίας («από το εργαστήριο στην αγορά ή βιομηχανία»), Διαχείριση Καινοτομίας, Προστασία της πνευματική ιδιοκτησίας, αξιολόγηση τεχνολογιών κ.α. και είναι από τους κύριους συμβούλους της ΕΕ/Industrial technologies σε παρεμφερή θέματα. Με βάση την πολύχρονη εμπειρία του, πρόσφατα (Απρίλιος 2014) εξέδωσε το βιβλίο “Technology Transfer in Practice: from Invention to Innovation. A step-by-step guide for researchers and inventors”. (Η πρακτική της Μεταφοράς Τεχνολογίας: από την Εφεύρεση στην Καινοτομία. Ένας οδηγός για Ερευνητές και Εφευρέτες) και ετοιμάζει ένα δεύτερο με θέμα “Technological Innovativeness and Entrepreneurship” (Τεχνολογική Καινοτομικότητα και Επιχειρηματικότητα).
Τέλος ο Γιώργος Βεκίνης είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας spin-off AIT SA που σχεδιάζει και εγκαθιστά βιομηχανικά συστήματα μικροκυματικής επεξεργασίας κεραμικών και ορυκτών, με βάση μιας από τις 7 πατέντες που κατέχει. Πρόσφατα επίσης εξελέγει Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστήμης και Τεχνολογίας Συμπυκνωμένης Ύλης (ΕΕΕΤΣΥ).

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – 1) Αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου για την επιχειρηματικότητα και μείωση γραφειοκρατίας.
Το βασικό θέμα που πρέπει να διορθωθεί είναι η λειτουργικότητα της πολιτείας και η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών από την πολιτεία (φόροι, εφαρμογή νόμων κλπ) ώστε οι πολίτες να ξαναρχίσουν να την εμπιστεύονται. Η συνεχής αναντιστοιχία λεγόμενων και πράξεων των κυβερνήσεων, π.χ. δικαιολογίες και εμπόδια στην επιστροφή ΦΠΑ, στις ρυθμίσεις, χαράτσια κλπ, κάθε άλλο πάρα εμπιστοσύνη εμπνέει σε έναν νέο επιχειρηματία.
Τα τελευταία χρόνια, σιγά, σιγά έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις προς το καλύτερο για το στήσιμο εταιρείας (π.χ. εταιρεία τύπου ΙΚΕ με ελάχιστο κεφάλαιο 1Ε), αλλά, κατά τη λειτουργία της, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί και εξακολουθούν να είναι τα εξής π.χ.:
– Ανάγκη έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για σύσταση εταιρείας, κάτι που εμποδίζει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να ξανασταθούν στα πόδια τους και να φτιάξουν μια νέα εταιρεία.
– Τα έξοδα χρήσης λογιστών κλπ λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος, που χειροτερεύει με την ημέρα (νέοι νόμοι, νέες προθεσμίες, νέες προ-πληρωμές φόρου, χαράτσια κλπ)
– τεράστιες δυσκολίες στο κλείσιμο μιας εταιρείας.
– απαρχαιωμένο σύστημα πτώχευσης, που δεν επιτρέπει σε επιχειρηματία να κηρύξει πτώχευση με ρύθμιση οφειλών και να ξαναρχίσει εύκολα δραστηριότητα αργότερα όπως γίνεται σε όλες τις άλλες προηγμένες χώρες.
2) Brain Drain
Υφίσταται μόνο επειδή η οικονομία έχει καταρρεύσει και οι νέοι (και όχι μόνο!) δεν μπορούν να βρουν δουλειά στα θέματα που τους ενδιαφέρουν.. Είναι παροδικό και όχι συστημικό φαινόμενο.
Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων που φεύγουν δεν θα έφευγαν εάν η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση.
Πιστεύω ότι εφόσον η οικονομία σταθεί στα πόδια της, το brain-drain θα μειωθεί
3) Μάθημα επιχειρηματικότητας στα σχολεία
Όχι, τα παιδιά στα σχολεία δεν είναι έτοιμα και έχουν το άγχος των εξετάσεων – δεν πρόκειται να βοηθήσει σε τίποτα και απλά θα φέρει νέους πονοκεφάλους στα παιδιά.
Να μπει όμως τέτοιο μάθημα (π.χ. «Επιχειρηματικότητα με βάση τις νέες τεχνολογίες») σε όλες τις θετικές σχολές στα Πανεπιστήμια για να μάθουν οι φοιτητές πως μια καλή ιδέα τους θα μπορούσε να γίνει ο σπόρος μιας επιχείρησης. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες όπως γίνεται κατά κόρον σε MBΑ κλπ, αλλά σε πρακτική εκπαίδευση σε καθημερινά θέματα επιχειρηματικότητας.
Αλλά, ακόμα και αυτό θα είναι δώρον-άδωρο εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία και στη γραφειοκρατία. Εάν τα πράγματα στην οικονομία και στις συνθήκες επιχειρηματικότητας βελτιωθούν και οι νέοι (και γέροι!) δουν ότι μπορούν να πετύχουν επιχειρηματικά χωρίς αστάθμητους παράγοντες και κινδύνους και ιδίως με σταθερότητα νόμων και κανονισμών, τότε πολλοί θα θελήσουν να δοκιμάσουν! “Η επιτυχία γεννάει επιτυχία” ή «ουδέν πιο θελκτικό από την επιτυχία!».

Aλεξάνδρα Χολή (Metavallon) 
Η Aλεξάνδρα Χολή είναι ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Metavallon. Έχει εργαστεί στους τομείς operations, management, business development σε εταιρείες πρώιμου σταδίου και σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Νικαράγουα και την Ινδία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο Mechanical Engineering από το University College London και επίσης κάτοχος MBA από το New York University Stern School of Business με ειδίκευση στην επιχειρηματικότητα, την κοινωνική καινοτομία και τη στρατηγική.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – Πώς μπορούμε να πετύχουμε αλλαγή του υπάρχοντος πλαισίου
Αδυναμίες στο υπάρχον πλαισίο συναντάμε τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε ουσιαστικές δομές. Αλλαγές επομένως απαιτούνται σε όλα τα επίπεδα, από την εκπαίδευση (με την μετάδοση γνώσης, πρακτικής, εργαλείων αγοράς, και επιχειρηματικής σκέψης), μέχρι την υποστίρηξη και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία δομών προετοιμασίας, ανάπτυξης, και χρηματοδότησης.
– Πώς μπορούμε να μειώσουμε τη γραφειοκρατία
Eπενδύοντας περισσότερο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Παράλληλα αυτό πρέπει να συνοδεύεται από εκπαίδευση του προσωπικού που εμπλέκεται σε τετοιες διαδικασίες ώστε να είναι πιο ευέλικτοι και παραγωγικοί. Στόχος δεν είναι να αντικατασταθούν αλλά να υποστηριχθούν ώστε με ηλεκτρονικά εργαλεία να μπορούν να προσφέρουν γρηγορότερα και περισσότερα.
– Ποιο είναι το αντίδοτο στο brain drain
Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία είναι σίγουρα ένα μέρος αυτού, με τη δημιουργία ευκαιριών ικανών να προσελκήσουν και να διατηρήσουν ταλέντο. Η έμπνευση και η ενίσχυση της δημιουργικότητας των ανθρώπων στον παραγωγικό ιστό είναι εξίσου σημαντικά ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες απασχόλησης και ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού μας.
– Εισαγωγή της επιχειρηματικότητας στα σχολεία
Άκρως απαραίτητο τμήμα της γενικής παιδείας, τόσο για δυνητικούς επιχειρηματίες όσο και για δυναμικούς συνεργάτες και εργαζομένους. Να παρέχονται δηλαδή οι γνώσεις και η μεταφορά εμπειριών, καθώς και να τονιζεται η επιχειρηματικότητα ως μέσο βελτίωσης της οικονομίας, ως μέσο δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας, και ως τρόπος ανάδειξης της δημιουργικής ικανότητας των ανθρώπων.

Νατάσα Αποστολίδη (Orange Grove) 
H Νατάσα Αποστολίδη είναι πολιτική σύμβουλος στην Πρεσβεία της Ολλανδίας, υπεύθυνη για το πρόγραμμα του Orange Grove. Εργάζομαι στη Πρεσβεία από το Φεβρουάριο του 2002 και ασχολούμαι με πολιτικές αναλύσεις, Ε.Ε., τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές της χώρες, ανθρώπινα δικαιώματα και το μεταναστευτικό. Έχω πάρει πτυχίο στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σχέσεις, καθώς και από το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Groningen Ολλανδίας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – Παρουσίαση του προγράμματος του Orange Grove: μια πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ολλανδίας για την τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πώς προέκυψε η ιδέα του Orange Grove, τι παρέχει στους νέους επιχειρηματίες και τι είδους επιχειρήσεις στεγάζονται εκεί αυτή τη στιγμή»;

Κώστας Τρούλος (ΣΕΒ) 
Ο Κώστας Τρούλος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών. Επίσης, είναι κάτοχος Master Διοίκησης Επιχειρήσεων από το πανεπιστήμιο του Louisville και διδάκτορας ΕΜΠ σε τηλεπικοινωνίες και δημόσια πολιτική. Έχει μεγάλη επαγγελματική εμπειρία σε έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, κατασκευών, καθώς και σε έργα έρευνας και καινοτομίας. Στα επαγγελματικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται τα δίκτυα Νέας Γενιάς – next generation access networks, η στρατηγική και πολιτική των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – public private partnerships, πλατφόρμες διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου καθώς και οι κοινωνικό-οικονομικές επιδράσεις των ΤΠΕ, της καινοτομίας και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Τρούλος εργάζεται στον ΣΕΒ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ. Είναι έμπειρος επιχειρηματικός coach και έχει δουλέψει με ομάδες από διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας όπως η υγεία, η ενέργεια, οι ΤΠΕ και ο χώρος τροφίμων. Επίσης, ηγείται της συμβουλευτικής ομάδας Broadband Prime. Είναι επίσης μέλος της διατομεακής επιστημονικής ομάδας Infostrag. Η Infostrag μελετά την τεχνολογική, οικονομική και στρατηγική διάσταση της Κοινωνίας της Πληροφορίας και γενικότερα της κοινωνίας και της οικονομίας της γνώσης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – Συνοπτικά η εισήγηση, που θα περιγράφει τη λειτουργία και τους στόχους του Εκκινηση Lab / ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ θα έχει ως εξής:

Τι είναι το Ekinisi Lab
– Τo Ekinisilab, είναι πρωτοβουλία του ΣΕΒ, για τη δημιουργία οργανωμένου
περιβάλλοντος εκκόλαψης καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων από νέους που χρειάζονται υποστήριξη, προκειμένου να μετατρέψουν την επιχειρηματική τους ιδέα σε ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο. Ο ΣΕΒ αποβλέπει στην έμπρακτη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της γνώσης και στη δημιουργία νέων, καινοτόμων, εξωστρεφών επιχειρήσεων.
Η προσέγγιση
– Στο περιβάλλον του Ekinisilab παρέχεται η δυνατότητα ανάπτυξης και δικτύωσης αξιοποιώντας την τεχνογνωσία υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων-μελών του ΣΕΒ.
– Παρέχεται σχεδιασμός προϊόντων και υπηρεσιών με διεθνή προοπτική, καθώς και στοχευμένη επικοινωνιακή προβολή της νεοσύστατης επιχείρησης, με τις απαραίτητες δράσεις προώθησης της εταιρικής της ταυτότητας.
– Επιπλέον, παρέχονται υπηρεσίες έρευνας αγοράς και στοιχεία αγορών εξωτερικού.
– Στο πλαίσιο του Ekinisilab λειτουργούν 4 δομές στήριξης, 2 στην Αθήνα, 1 στο Βόλο και 1 στο Ηράκλειο Κρήτης με προοπτική επέκτασης και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Που απευθυνόμαστε
– Στους μελλοντικούς νέους επιχειρηματίες που οραματίζονται πρωτότυπες, νέες ιδέες και θέλουν να τις κάνουν «πράξη» με σκοπό να δημιουργήσουν τη δική τους επιτυχημένη επιχείρηση.
– Στους νέους επιχειρηματίες που έχουν ανάγκη να αποκτήσουν τις γνώσεις και τα εφόδια που χρειάζονται για να στηρίξουν την επιχείρησή τους.
– Σε ομάδες επιστημόνων με καινοτόμες προτάσεις και ενδιαφέρον επιχειρηματικής αξιοποίησης.
– Σε ομάδες ερευνητών που ενδιαφέρονται για την εκκόλαψη προτάσεων που προέρχονται από το ερευνητικό τους έργο με στόχο τη μεταφορά τεχνολογίας στη βιομηχανία και την παραγωγή.

Βασίλης Σαλαπάτας (SciFY) 
Ο Βασίλης Σαλαπάτας είναι χημικός-μηχανικός και συνιδρυτής της μη κερδοσκοπικής εταιρείας SciFY (www.scify.gr). Έχει εργαστεί για περισσότερα από 25 χρόνια στη βιομηχανία, στους τομείς των πολυμερών, της συσκευασίας, των βιομηχανικών εκτυπώσεων και γραφικών τεχνών, των επιμεταλλώσεων, καθώς επίσης και σαν ελεύθερος επαγγελματίας με εμπορική δραστηριότητα.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – SciFY – Επιστημονική φαντασία ή πραγματικότητα;
Νέα διέξοδος ή νέο αδιέξοδο;
Από την πηγή μέχρι το ποτήρι
Με κανένα και με όλους (…και για όλους)
Η αστερόεσσα Ελλάς
Όταν ενθουσιάζεσαι μη χοροπηδάς (…μόνο)
Δει δη

Βασίλης Νικολόπουλος (Intelen) 
Ο Δρ. Μηχ. Βασίλης Νικολόπουλος είναι ένας ενεργός νέος επιχειρηματίας, καινοτόμος και παθιασμένος με την τεχνολογία και την πρόβλεψη τεχνολογικών τάσεων. Είναι ο CEO και συνιδρυτής της Intelen, Inc με έδρα την Νέα Υόρκη, μία από τις πιο δυναμικές και αναδυόμενες ελληνικές startups στον τομέα των ευφυών ενεργειακών δικτύων και building energy analytics, η οποία έχει ολοκληρώσει 3 γύρους χρηματοδότησης από επενδυτές, ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων και είναι επί του παρόντος υπό υψηλή ανάπτυξη σε Ευρώπη και Αμερική. Η εταιρία του (Intelen) επεκτείνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και σε 3 Ευρωπαϊκές χώρες παράλληλα. Έχει πολλές δημοσιεύσεις στους παραπάνω τομείς, ένα Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ένα provisional στις ΗΠΑ σε ειδικευμένα θέματα energy behavioral science καθώς και αρκετές παγκόσμιες διακρίσεις σε θέματα smart grids, building data analytics και cleantech entrepreneurship. Κατέχει Διδακτορικό (PhD) στον τομέα της διαχείρισης και συγχώνευσης ενεργειακής γνώσης από το ΕΜΠ, καθώς και σε ειδικευμένα θέματα αλγοριθμικής επεξεργασίας της ενεργειακής πληροφορίας. Σπούδασε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στα Πανεπιστήμια Dundee, Imperial College, LSE, Cambridge και Ecole polytechnique.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ – Από την έρευνα στο επιχειρείν: Η μετάβαση ενός ερευνητή ή πτυχιούχου από το ερευνητικό πεδίο στην επιχειρηματικότητα είναι ένα δύσκολο και επίπονο βήμα, το οποίο χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική για να είναι επιτυχές. Η εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων στην επιχειρηματική αγορά και η μετάβαση από την έρευνα στην εμπορική εφαρμογή (technology transfer) πρέπει να αρχίζει μεθοδικά στους κόλπους των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών κέντρων και προυποθέτει επαφή του ερευνητή με πραγματικά προβλήματα της αγοράς αλλά και συνθετική σκέψη για την λύση τους.

Αρίστος Δοξιάδης (Open Fund) 
Ο Δρ. Αρίστος Δοξιάδης είναι εταίρος στο JEREMIE Openfund II, ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) για νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας. Δραστηριοποιείται στο χώρο των επιχειρηματικών συμμετοχών από το 1995, αρχικά στην Εμπορική Κεφαλαίου και μετά στη Notos Associates. Με την ιδιότητα αυτή έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει μετάσχει στη διοίκηση εταιριών σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Το 2010 έκανε ένα διάλειμμα, πήγε για μερικούς μήνες το Πανεπιστήμιο του Warwick ως Visiting Fellow, και άρχισε να ερευνά και να γράφει για την κρίση, τους θεσμούς, και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Το αόρατο ρήγμα: θεσμοί και συμπεριφορές στην ελληνική οικονομία». Παλαιότερα έχει εργαστεί σε δράσεις κατά της φτώχειας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στο σχεδιασμό κοινωνικής και βιομηχανικής πολιτικής για την ελληνική κυβέρνηση. Έχει επίσης διοικήσει εταιρίες πληροφορικής και συμβούλων επιχειρήσεων. Έχει σπουδάσει κοινωνικές επιστήμες (Harvard) και οικονομικά (Birkbeck College, London).

ΕΙΣΗΓΗΣΗ – Η θεματολογία της παρουσίασης μου θα καλύπτει τα εξής ερωτήματα:
– Πώς ξεκινά μια νέα επιχείρηση τεχνολογίας;
– Τι χαρακτηρίζει μια καλή ομάδα ιδρυτών;
– Τι είδους προϊόντα ταιριάζουν σε ελληνικές startups;
– Πότε να αναζητήσουν χρηματοδότηση;

Γιάννης Ριζόπουλος 
Ο Γιάννης Ριζόπουλος σπούδασε ηλεκτρονικά, αλλά από φοιτητής ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, κλείνοντας πέρυσι σαράντα χρόνια διαρκούς δραστηριοποίησης σ’ αυτό το χώρο. Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Καθημερινή», «Ναυτεμπορική» και «Ελευθεροτυπία», σε δεκάδες ειδικά και μη περιοδικά, στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, καλύπτοντας αρχικά διεθνή πολιτική / οικονομία και στη συνέχεια τεχνολογία / νέα οικονομία / καινοτομία. Από το 2007 ως το 2013 συνεργάστηκε με τη δικτυακή πύλη Pathfinder, ως υπεύθυνος της ενότητας TechnoΛογείν, παρουσιάζοντας με πολυμεσικό τρόπο βέλτιστες τεχνολογικές και καινοτομικές εφαρμογές. Έκτοτε δραστηριοποιείται ως freelancer, κυρίως στο χώρο των συνεδρίων και του Διαδικτύου, με συνεργασίες και σχόλια στις ιστοσελίδες www.infocom.gr και www.digi1.gr, και το δικτυακό ραδιόφωνο Tech Talks Central.

Skip to content