string(10) "newsevents"
May 17, 2016

Το ISL βρέθηκε στη Μυτιλήνη με το Εργαστήριο Αρχαιολογικά Γυμνάσματα 2016

  • December 12, 2024 till December 12, 2024
  • Mytilene

Πού είναι τα όρια της Κνωσού;
Ένα workshop που ερευνά τις δυνατότητες οπτικοακουστικών μέσων, παιχνιδιών και τεχνολογίας σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία.
Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι Αρχαιολογικοί Διάλογοι, μια ανοιχτή εκδήλωση- συνέδριο-καλλιτεχνικό γεγονός γύρω από τις αρχαιότητες και την αρχαιολογία στη σημερινή κοινωνία. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Μυτιλήνη από τις 14 έως τις 17 Απριλίου, με θεματική Όρια και Σύνορα.
Το τμήμα «Μέσα Καινοτομίας Τέχνη» του Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων (ISL) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος με ένα πειραματικό εργαστήριο με τίτλο «Αρχαιολογικά Γυμνάσματα: Πού είναι τα όρια της Κνωσού;» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά με μια σειρά δράσεων στα οποία συμπεριλαμβάνονταν δημιουργικά εργαστήρια που ενώνουν προσεγγίσεις από την αρχιτεκτονική , τις εικαστικές τέχνες, το gaming και το storytelling.
Click to read related article in English
Φέτος το εργαστήριο έγινε με ταυτόχρονη μετάφραση σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί με συμμετέχοντες από Πακιστάν, Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Ελλάδα, Αλγερία, Αγγλία. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να εξερευνήσουμε τρόπους που ο πολιτισμός, τα παιχνίδια (βιωματικά και ψηφιακά) μπορούν να φέρουν κοντά άνθρωπους, να μάθουν ο ένας από τον άλλον, πέρα από γλωσσικούς και άλλους περιορισμούς (φύλου, φυλής, ειδικότητας, ηλικίας κ.ά.).
Τα ψηφιακά παιχνίδια που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστήριο έχουν αναπτυχθεί από το επιστημονικό προσωπικό του ISL. Με αφορμή την Κνωσό ετέθησαν ευρύτερα ερωτήματα και προβληματισμοί που αφορούν στην κατανόηση των διαδικασιών κατασκευής αρχαιολογικών χώρων, σε ζητήματα ερμηνείας του παρελθόντος και το πως σχετίζεται με το παρόν, καθώς και στο τι ρόλο παίζει η μυθολογία στην αφήγηση του παρελθόντος.
“Μ΄άρεσε πολύ”, είπε η 30χρονη Σαμάχ από τη Συρία κάνοντας την ψηφιακή περιήγηση στο Knossos iGuide. “Ξέρω ότι είναι παιχνίδι, αλλά θα το έλεγα πιο πολύ ότι είναι ένα ταξίδι”.
Ο Κώστας, τελειόφοιτος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναφέρει «η πιο δυνατή στιγμή απ’όλα για μένα ήταν η εμπειρία με το παιχνίδι “χαλασμένο τηλέφωνο”. Είναι η πρώτη φορά από τότε που έχει ξεκινήσει η κατάσταση με την προσφυγική κριση στο νησί που λειτουργούμε έξω από αυτό το πλαίσιο (της «προσφυγικής κρίσης»). Αυτό είναι πανέμορφο.»
Συμπεριλαμβάνοντας επίσης παιχνίδια ζωγραφικής και δημιουργική γραφής, το εργαστήριο αυτό αποτελεί μέρος μιας προσέγγισης, στην οποία η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο ανάμεσα σε άλλα, είναι μια ακόμη «γλώσσα», ανάμεσα σε πολλές.
Η τεχνολογία είναι ένα μέσο επικοινωνίας: Το θέμα είναι πως την χρησιμοποιούμε, πότε και τι θέλουμε να πετύχουμε μέσω αυτής.
Η Ελένη, αρχιτέκτων και community artist, στο τέλος του εργαστηρίου σημείωσε ότι «τέτοιου είδους εγχειρήματα είναι καλό να επαναλαμβανονται στο χρόνο. Να δημιουργούν σχεσεις και επικοινωνία αναμεσα σε ανθρωπους».
Στο τετραήμερο συνέδριο των Αρχαιολογικών Διαλόγων αναφέρθηκε ότι το εργαστήριο «Αρχαιολογικά Γυμνάσματα: Πού είναι τα όρια της Κνωσού;» αποτέλεσε πιθανώς την πρώτη συνεδρία (session) σε αρχαιολογικό συνέδριο στην Ευρώπη που συμπεριλαμβάνει πρόσφυγες και πραγματοποιείται στις γλώσσες τους. Αποτελεί παράδειγμα αυτού που έχει ονομαστεί στην αγγλική πρακτική “«inclusive archaeology», δημιουργώντας δυνατότητες να «χτιστούν» γέφυρες μεταξύ του πριν και του μετά, του εκεί και του εδώ, ενώ στα πρακτικά της Ολομέλειας των Αρχαιολογικών Διαλόγων αναφέρθηκε οτι η προσπάθεια αυτή για τέτοιους είδους πολυγλωσσικές προσεγγίσεις χρειάζεται συνέχεια
Μέσα από το εργαστήριο αυτό φάνηκε να ζωντανεύουν τα λόγια της Kay Redfield Jamison «Το να παίζουμε δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα.».
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλες και όλους τους συμμετέχοντες που πήραν μέρος στο εργαστήριο, τον ανοιχτό χώρο φιλοξενίας και αλληλεγγύης προσφύγων ΠΙΚΠΑ Λέσβου ( υποστηρίζουμε το ΠΙΚΠΑ να μείνει ανοιχτός χώρος φιλοξενίας https://secure.avaaz.org/en/petition/Mr_Galinos_Mayor_of_Mytilini_SAVE_L… ) καθώς και τους μεταφραστές Ρασίντ Ρεχτ, Ραμιάρ Φαρατζπούρ και Χαμίντ Μπαρζίν, για την πολύτιμη συνεργασία . Ευχαριστούμε την οργανωτική ομάδα των Αρχαιολογικών Διαλόγων 2016, τη Δέσποινα Καταπότη, Νάσια Χουρμουζιάδη και τους φοιτητές εθελοντές, καθώς και τον Αλέξανδρο Σπάθη και Βλάση Κασαπάκη.
Ομάδα Οργάνωσης του Εργαστηριου: Χριστίνα Θωμοπούλου, Αλεξάνδρα Παπαγιάννη, Ινώ Θεοδώρου,Γιώργος Φαραζής, Ελεονώρα Δουκουδάκη, Ειρήνη Παπαδοπούλου, Κατερίνα Σκρουμπέλου.
Ομάδα παραγωγής των ψηφιακών παιχνιδιών: Ινώ Θεοδώρου, Χριστίνα Θωμοπούλου, Χρήστος Μαρόγλου, Μαρία Μπέσσα, Αλεξάνδρα Παπαγιάννη, Παναγιώτης Τσιμπιρίδης, Γιώργος Φαραζής.
Ο Επιστημονικός Διευθυντής του εργαστηρίου ISL – Δρ. Στέλιος Χ.Α. Θωμόπουλος , η ομάδα παραγωγής και η ομάδα οργάνωσης των Αρχαιολογικών Γυμνασμάτων του ISL ανανεώνουν το ραντεβού για τους Αρχαιολογικούς Διαλόγους 2017!
Δείτε παρακάτω μερικά στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του εργαστηρίου.
Τα επιστημονικά αποτελέσματα του εργαστηρίου «Αρχαιολογικά Γυμνάσματα: Πού είναι τα όρια της Κνωσού;» παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο MRA International Conference in Los Angeles, USA, 12-14 May 2016 και συμπεριλαμβάνονται στις δημοσιεύσεις:
Archaeological Workout – Boundaries and Borders: Where are the limits of Knossos?, Christina Phoebe Thomopoulos, GiorgosFarazis, Panagiotis Tsimpiridis, Ino-Eleni Theodorou, Alexandra Papagianni, Christos Maroglou, Maria Bessa, Eirini Papadopoulou, Eleonora Doukoudakis and Stelios C. A. Thomopoulos, MRA International Conference in Los Angeles, USA, 12-14 May 2016.
DICE: Digital Immersive Cultural Environment in Education and Collaborative Working, Stelios C. A. Thomopoulos and (in alphabetical order) Adam Doulgerakis, Maria Bessa, Konstantinos Dimitros, Betty Evangelinou, Giorgos Farazis, Eftichia Georgiou, Tassos Kanellos, Christina Karafylli, Maria Karafylli, Dimitris M. Kyriazanos, Vassilios I. Kountouriotis, Vassilis Lampropoulos, Christos Margonis, Christos Maroglou, Dionisis Motos, Alexandra Papagianni, Manolis Paterakis, Dafni Polyzos, Katerina Skroumpelou, Giorgos Konstandinos Thanos, Ino-Eleni Theodorou, Christina Phobe Thomopoulos, Panagiotis Tsimpiridis, Dimitris Zacharakis, Andreas Zalonis.
Για περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο:
http://archaeological-workout-workshop.iit.demokritos.gr/
Επικοινωνία: Χριστίνα Θωμοπούλου – email: cpt@iit.demokritos. gr
Και στα Social Media του εργαστηρίου:

ISL facebookhttps://www.facebook.com/isl.demokritos/ISL Twitterhttps://twitter.com/ISL_Demokritos

Skip to content