string(10) "newsevents"
7 Ιουνίου, 2015

3/7: Πάνελ για την Επιχειρηματικότητα και την Καινοτομία

  • 30 Ιουνίου, 2022 till 30 Ιουνίου, 2022

Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ διοργανώνει πάνελ με θέμα «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 3rd Hellenic Forum for Science Technology and Innovation (http://events.demokritos.gr/) και του Θερινού Σχολείου, την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00 – 13:00, στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”.
Κλικ για φωτογραφίες από την εκδήλωση
Θα γίνουν σύντομες εισηγήσεις από ειδικούς που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους με στόχο να δοθεί στους συμμετέχοντες μια όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την τρέχουσα κατάσταση, τα προβλήματα που υπάρχουν, τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, τις προοπτικές. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Υπεύθυνοι διοργάνωσης: Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Ιωάννης Βέτσικας, Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Aτζέντα

10:00-10:10
Καλωσόρισμα και στόχοι της ημερίδας, Δρ. Β. Καρκαλέτσης, Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

10:10-11:30
Εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους:
(10’ ανά εισήγηση)
– Γεώργιος Δουκίδης, Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.mke.aueb.gr/) Παρουσίαση
– Νικόλαος Χαριτάκης, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (http://www.econ.uoa.gr/)
– Μανόλης Χλουβεράκης, Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος – ΚΕΜΕΛ (http://www.kemel.gr/) Παρουσίαση
– Αντώνης Οικονόμου, Innovathens (http://www.innovathens.gr/) Παρουσίαση
– Χρήστος Λύτρας, Πρόγραμμα νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας “egg – enter•grow•go” (http://www.theegg.gr/) Παρουσίαση
– Ιωάννης Δοξαράς, Warply (http://www.warp.ly/) Παρουσίαση
– Χριστίνα Φίλη, Ashoka Greece (http://greece.ashoka.org/) Παρουσίαση

11:30-13:00
Συζήτηση, συντονίζει η δημοσιογράφος Ελίνα Μακρή.
Ενδεικτικά θέματα:
* Επιχειρηματικότητα και Πανεπιστήμιο
* Πρακτικές συμβουλές από ανθρώπους της αγοράς
* Χρηματοδοτικά εργαλεία
* Θερμοκοιτίδες, ευκαιρίες και προβλήματα νέων επιχειρηματιών στην Ελλάδα
* Κοινωνική επιχειρηματικότητα

Στη συνέχεια, οι ομιλητές που το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν στο φουαγιέ με φοιτητές μετά το τέλος της εκδήλωσης (13:00-14:00).

Συντονιστής: Ελίνα Μακρή 
Η Ελίνα Μακρή γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νομική στη Γαλλία και Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Βέλγιο. Είναι δημοσιογράφος ενώ παράλληλα στήνει πρωτότυπα δημοσιογραφικά εγχειρήματα σε όλη την Ευρώπη. Είναι ιδρύτρια του Βραβείου Eρευνητικής Δημοσιογραφίας για νέους ijp.gr . Tον Μάιο του 2012 βραβεύτηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Νεότητας Καρλομάγνος . Είναι συνιδρύτρια της Oikomedia. com, ενός δικτύου επαγγελματιών από τον χώρο των media σε όλο τον κόσμο, αρχισυντάκτρια της ελληνογερμανικής ιστοσελίδας dialoggers.eu και project manager multimedia έργων σχετικών με τα νέα μέσα και την επεξεργασία δεδομένων, έργα τα οποία πιστεύει ότι θα “ρίξουν φως”, θα δώσουν εργαλεία και θα βοηθήσουν τους πολίτες στην κατανόηση των πολύπλοκων θεσμών του συστήματος. Μέσα από τη δημοσιογραφία, ερευνά τρόπους για τη δημιουργία και μετάβαση σε νέες κοινωνικές και πολιτικές δομές.

Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης (ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) 
Ο Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης σπούδασε Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έκανε MSc στην Τεχνητή Νοημοσύνη στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα γλωσσικής τεχνολογίας και αναπαράστασης γνώσης. Το 1999 εκλέχτηκε σε θέση ερευνητή στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Το 2004 με τρεις συναδέλφους ερευνητές ίδρυσαν την spin-off εταιρεία i-sieve (http://i-sieve.com/) η οποία αναπτύσσει λογισμικό και υπηρεσίες για ανάλυση περιεχομένου στο διαδίκτυο. Την ίδια χρονιά ανέλαβε επικεφαλής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (https://www.iit.demokritos.gr/skel) του Ινστιτούτου το οποίο ερευνά μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης για ανάλυση περιεχομένου και αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Συμμετέχει στην ίδρυση της νέας spin-off εταιρείας Newsum (http://www.newsumontheweb.org/) για παραγωγή περιλήψεων από πολλές πηγές και γλώσσες. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πολλά Ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης, έχει οργανώσει διεθνή και εθνικά συνέδρια σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Είναι υπεύθυνος εκπαίδευσης στο Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (https://www.iit.demokritos.gr/edu/overview) και έχει διοργανώσει μια σειρά από θερινά σχολεία όπως το διεθνές Θερινό Σχολείο έρευνας IRSS (http://irss.iit.demokritos.gr).

Ιωάννης Α. Βέτσικας (ΙΠΤ, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) 
O Δρ. Ιωάννης Α. Βέτσικας είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Cornell, ΗΠΑ (2005) στο θέμα του σχεδιασμού πρακτόρων που συμμετέχουν σε συναλλαγές σε πολύπλοκα συστήματα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στους τομείς της Κατανεμημένης Τεχνητής Νοημοσύνης, Πολυπρακτορικών Συστημάτων και Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Επιπλέον, ερευνά τις εφαρμογές των τεχνικών αυτών σε διάφορους τομείς, όπως π.χ. αγορές υπηρεσιών και ενεργειακές αγορές. Πράκτορές του έχουν κερδίσει το διεθνή διαγωνισμό Trading Agent Competition (TAC) σε αρκετές περιπτώσεις. Υπηρέτησε ως γενικός διοργανωτής για TAC-10 και TAC-13 και είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Έρευνα Εμπορικών Πρακτόρων (Association for Trading Agent Research).

Γεώργιος Δουκίδης (Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) 
Ο Γεώργιος Δουκίδης είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιδρυματικός Υπεύθυνος της ΜοΚΕ (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας), διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και Ηλεκτρονικού Εμπορίου και διευθυντής του MSc στην Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία. Είναι ιδρυτής και συντονιστής του διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού ψηφιακής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Ennovation και πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΑΝΕΟ. Το 2009 πήρε το πανευρωπαϊκό βραβείο case study στην κατηγορία «Συστήματα γνώσης, πληροφορίας και επικοινωνιών». Έχει MSc και PhD από το London School of Economics όπου και δίδαξε για οκτώ χρόνια. Έχει γράψει οκτώ βιβλία με διεθνείς εκδοτικούς οίκους και πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα.

Νικόλαος Χαριτάκης (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) 
Ο Καθ. Νικόλαος Χαριτάκης διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ανταγωνισμού και Αποκρατικοποιήσεων στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας και Οικονομικός Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι μέλος της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας. Ήταν έως πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO). Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.

Μανώλης Χλουβεράκης (ΚΕΜΕΛ) 
Ο Μανώλης Χλουβεράκης είναι πρόεδρος του ΚΕΜΕΛ (Κέντρο Εθελοντών Μάνατζερ Ελλάδος) από το 2007. Σπούδασε Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος στο ΕΜΠ και Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για 25 χρόνια εργάσθηκε στην JOHNSON & JOHNSON ξεκινώντας την σταδιοδρομία του σ’ αυτήν το 1979 από το εργοστάσιο τής JOHNSON & JOHNSON Hellas, όπου το 1985 ανέλαβε διευθυντής του εργοστασίου. Από το 1989 έως το 1998 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της JOHNSON & JOHNSON Hellas ΑΕΒΕ ενώ στη συνέχεια και μέχρι το 2003 ανέλαβε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θέσεις αυξημένης ευθύνης.

Αντώνης Οικονόμου (Innovathens) 
Ο Αντώνης Οικονόμου είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Msc, με πολυετή εμπειρία στους τομείς των Αυτοματισμών, της βιομηχανικής ρομποτικής και της ανάπτυξης προηγμένων εφαρμογών για ΑΜΕΑ, καθώς και στην επιχειρηματική αξιοποίηση καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών. Έχει διευθύνει εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας (ΖΗΝΩΝ, Retail-link, Raymetrics, Π.Α.Ν. Αντίστιξις), έχει συμβάλλει στην επιχειρηματική τους εξέλιξη, την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και την μεγέθυνση των λειτουργικών τους αποτελεσμάτων, ενώ διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση προσωπικού, τη διεύθυνση τεχνολογικά απαιτητικών ερευνητικών έργων, καθώς και στη διαπραγμάτευση και υλοποίηση έργων μεγάλης κλίμακας.

Χρήστος Λύτρας (egg – enter•grow•go) 
Από το Φεβρουάριο του 2013, ο Χρήστος Λύτρας είναι Site Manager του egg. Το «egg – enter•grow•go» είναι μια πρωτοβουλία Eταιρικής Kοινωνικής Eυθύνης της Eurobank την οποία σχεδίασε και υλοποιεί με το Corallia με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την τόνωση της νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας, το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working). Ο Χρήστος έχει εργαστεί για την Eurobank τα τελευταία δέκα χρόνια ως Project Manager στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες της Τράπεζας στην Ελλάδα και στον Όμιλο . Οι τομείς εξειδίκευσής του έχουν να κάνουν με σχεδιασμό λειτουργικών μοντέλων και δομών, ανασχεδιασμό διαδικασιών, τη μέτρηση της απόδοσης και την εισαγωγή και εφαρμογή lean – six sigma εργαλείων και μεθόδων.

Γιάννης Δοξαράς (Warply) 
O Γιάννης Δοξαράς είναι CEO και Founder της Warply από το 2012 ενώ συνολικά ασχολείται με το χώρο του mobile τα τελευταία 10 χρόνια. Θεωρητικός φυσικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, του NTUA και του Πανεπιστημίου του Cambridge. Τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τους τομείς των big data, του data privacy, της τεχνολογίας στην σύγχρονη διαφήμιση και του προσωποποιημένου marketing. Έχει αναπτύξει νέα προϊόντα και υπηρεσίες στο κομμάτι της διαφήμισης και της πιστότητας καταναλωτή του mobile, που συνέβαλαν στο οικοσύστημα του mobile παγκοσμίως. Συγγραφέας επιστημονικών βιβλίων με θέμα το ηλεκτρονικό εμπόριο και η πιστότητα καταναλωτή, ενώ σήμερα συνεχίζει και αρθρογραφεί στο Marketing Week, τη Huffington Post και τον Ελεύθερο Τύπο, με βασικό του θέμα τις νέες τάσεις στο marketing. Μιλάει τρεις γλώσσες ενώ παράλληλα ταξιδεύει διαρκώς καθώς έχει γραφεία και δραστηριοποιείται σε 3 χώρες – Ισπανία, B. Αμερική και Ινδία.

Χριστίνα Φίλη (Ashoka Greece) 
Η Χριστίνα Φίλη από νεαρή ηλικία δοκίμασε τις δυνάμεις της στο στίβο της επιχειρηματικότητας, εφαρμόζοντας στην πράξη λύσεις για την αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής αποτυχίας παιδιών και εφήβων. Μετά από δέκα χρόνια προσφοράς στο χώρο, αποφάσισε να συστρατευθεί στην εθνική προσπάθεια για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, εργαζόμενη για την Οργανωτική Επιτροπή. Το επόμενο βήμα στην επαγγελματική της σταδιοδρομία της έδωσε την εξαιρετική ευκαιρία να εργαστεί για μία σημαντική ελληνική οικογένεια, να γνωρίσει ανθρώπους με μεγάλη επιρροή και να έχει συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς σε διεθνές επίπεδο. Πρόσφατα ανέλαβε την εκπροσώπηση της Ashoka στην Ελλάδα, του πρώτου και μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου κορυφαίων κοινωνικών επιχειρηματιών, οραματιζόμενη την δημιουργία ενός βιώσιμου, ευνοϊκού και υποστηρικτικού περιβάλλοντος για την κοινωνική καινοτομία στην πατρίδα της την Ελλάδα. Είναι οπαδός της δια βίου μάθησης και έχει σπουδάσει σε Γαλλικό, Ελληνικό και Αγγλικό Πανεπιστήμιο. Είναι κάτοχος MBA.

Όλες οι παρουσιάσεις:

Μετάβαση στο περιεχόμενο