string(10) "newsevents"
13 Μαΐου, 2015

Πέραν του μνημείου: Αρχαιολογικά Γυμνάσματα. Μια δράση του ISL που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον.

  • 7 Οκτωβρίου, 2024 till 7 Οκτωβρίου, 2024

Πέραν του μνημείου: Αρχαιολογικά Γυμνάσματα
Εργαστήριο εξερεύνησης ψηφιακής τέχνης, παιγνίων και αρχαιολογίας στους Αρχαιολογικούς Διαλόγους 2015
Στους Αρχαιολογικούς Διαλόγους 2015, που έγιναν για πρώτη φορά από τις 9 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2015, συμμετείχε η ομάδα Media Art, του εργαστηρίου ISL, του ΙΠΤ από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η δράση πραγματοποιήθηκε μέσω του εργαστηρίου «Πέραν του Μνημείου: Αρχαιολογικά Γυμνάσματα», στο οποίο, συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, πήραν μέρος σε μια σειρά από καλλιτεχνικά (ψηφιακά και μη) παιχνίδια υπό επεξεργασία, σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Πέραν των παιγνίων, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε μια ψηφιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση-ερμηνεία της Κνωσού, βασισμένη στα σχέδια του Έβανς. Παράλληλα, εκτέθηκε στο χώρο υλικό της έρευνας για τα παιχνίδια και την περιήγηση, σκίτσα και προσχέδια, σχέδια του χώρου της Κνωσού από τον Evans, βιβλιογραφία καθώς και μέρος της διαδικασίας δημιουργίας των παιχνιδιών. Το εργαστήριο έλαβε χώρα στο κτίριο του ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων) στην Ερμού.
Με τη λήξη κάθε μιας από τις τρεις συνεδρίες του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες συνομίλησαν, έκαναν εποικοδομητική κριτική και μοιράστηκαν σκέψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς με αφορμή τα παιχνίδια και την περιήγηση και αυτά που έμαθαν μέσα από αυτά. Η διαδικασία αυτή βοήθησε την ομάδα του ISL στη συνέχιση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των παιχνιδιών, λαμβάνοντας υπόψιν πως το κοινό αφουγκράζεται τη χρήση των παιχνιδιών ως εκπαιδευτικά εργαλεία και ως τρόπο σύνδεσης με την ιστορία σε ένα μη ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Η μίξη των συνεδρίων με άτομα διαφορετικών ηλικιών και διαφορετική εμπειρία στην ψηφιακή τεχνολογία οδήγησε τις ηλικίες με περισσότερη οικειότητα να βοηθήσουν αυτές που δεν είχαν. Επίσης, η μίξη ψηφιακών παιχνιδιών με παιχνίδια γραφής και ζωγραφικής στο χέρι οδήγησε τον κάθε «παίκτη» να προσεγγίσει το θέμα με πιο οικείες τεχνικές. Παράλληλα, η συνύπαρξη ατομικών παιχνιδιών αλλά και ομαδικών βοήθησε την κοινή συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.
Η συμμετοχή στους Α.Δ. ήταν πολύτιμη, ως την πρώτη δημόσια εποικοδομητική κριτική των παιχνιδιών και της περιήγησης και ακόμη περισσότερο ως ένας υβριδικός χώρος, με ανθρώπους από διαφορετικούς κλάδους (εκπαίδευση, αρχαιολογία, τέχνες, τον χώρος της τεχνολογία κ.ά), ηλικίες και, τέλος, ενδιαφέροντα που όμως ενώθηκαν μέσα από τη διαδικασία του εργαστηρίου και το ενδιαφέρον τους για αυτήν την κοινή εμπειρία. Οι δίωρες αυτές συνεδρίες «έσπασαν τον πάγο» μεταξύ αυτών των ανθρώπων και δημιούργησαν το κλίμα για μια συζήτηση σχετικά με την αρχαιολογία ενώνοντας προσεγγίσεις ακαδημαϊκές και βιωματικές. Πως η αρχαιολογία επηρεάζει το σήμερα μέσα από εναλλακτικές προσεγγίσεις πάνω στην εκπαίδευση.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες και συμμετέχουσες! Ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια επίσης στους διοργανωτές των πρώτων Αρχαιολογικών Διαλόγων 2015! Ευχόμαστε να τα πούμε στη Μυτιλήνη στους Α.Δ. 2016!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα παιχνίδια της Κνωσού
http://claret.gr/iguide
http://claret.gr/knosseau
http://claret.gr/fruzzle
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Αρχαιολογικούς Διαλόγους 2016
https://www.facebook.com/groups/807619712595568/

Μετάβαση στο περιεχόμενο