string(10) "newsevents"
January 13, 2014

11 Φεβρουαρίου - Ημερίδα στα πλαίσια της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2014

“Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!”
Την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014, θα εορταστεί για ενδέκατη φορά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 16 χώρες, υπό το συντονισμό του έργου SafeBorders και το πρόγραμμα Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2005 ανέλαβε τα ηνία το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης & Επαγρύπνησης INSAFE, και σήμερα ο αριθμός των χωρών έχει ξεπεράσει τις 100 παγκοσμίως!
Με αφορμή τον ενδέκατο εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η Δράση Saferinternet.gr συνδιοργανώνει με το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” ανοιχτή συνεδριακή ημερίδα στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημόκριτου, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014. Η συνδιοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο POSCON.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω Διαδικτύου στη διεύθυνση http://vod.sch.gr/video/iptv/646.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο φουαγιέ του Κεντρικού Αμφιθεάτρου του ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ θα υπάρχουν τα εξής εκθέματα:

Ανθρωποειδές διαδραστικό ρομπότ (Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του ΙΠΤ)Περισσότερα..

Το διαδραστικό ρομπότ Ibn Sina (Αβικέννας), υποδύεται τον διάσημο πολυμαθή φιλόσοφο και γιατρό του 12ου αιώνα, συνεχιστή του Αριστοτέλη και του Γαληνού. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και εκθέσεις στα Εμιράτα και Ελλάδα, έχει μιλήσει με πάνω από 3000 ανθρώπους, και έχει εμφανιστεί στα μέσα πάνω από 20 χωρών. Η Ελληνική μετεξέλιξη του ρομπότ που αναπτύσσουμε, θα έχει εκτεταμένες δυνατότητες διαδραστικής αφήγησης. Τα ανθρωποειδή ρομπότ με δυνατότητες φυσικής λεκτικής και συναισθηματικής επικοινωνίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μουσεία, εκθεσιακούς χώρους, εμπορικά κέντρα, ρεσεψιόν, σε διαδραστικά δρώμενα, και στην εκπαίδευση. Ο απώτερος σκοπός μας είναι ρομπότ που να αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής, όχι μόνο ως συνεργάτες, αλλά και ως φίλοι. Έτσι ερευνούμε τη δημιουργία ανθρωποειδών ρομπότ με δυνατότητες σύνθεσης και αναγνώρισης όχι μόνο φωνής αλλά και σωματικών ενδείξεων συναισθημάτων, όπως π.χ. εκφράσεις του προσώπου που δηλώνουν χαρά, λύπη, και έκπληξη.
Ρομπότ SEK (Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του ΙΠΤ)Περισσότερα..
Οραματιζόμαστε μία διεπαφή ανθρώπου-ρομπότ τόσο εύχρηστη και απλή όσο μιας τηλεόρασης και οργανώνουμε ένα ερευνητικό πλάνο που ξεφεύγει από την πεπατημένη λογική της φωνητικής πύλης. Φανταστείτε να “προγραμματίζετε” ένα ρομποτικό οικιακό βοηθό χρησιμοποιώντας μόνο την ταμπλέτας σας, μετακινώντας εικονίδια (γραφικές απεικονίσεις των δυνατοτήτων του ρομπότ) πάνω σε ένα ψηφιακό χάρτη του χώρου σας (τον οποίο αυτόνομα χαρτογράφησε το ρομπότ όταν πρωτοβγήκε από την συσκευασία του). Ορίζοντάς του σε αδρές γραμμές πού θέλετε να κάνει τι, το ρομπότ αυτόνομα αναγάγει αυτό το μακρο-πλάνο σε συγκεκριμένες μικρο-ενέργειες. Η δυνατότητα χειρισμού από μη-ειδικούς είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ρομποτική ευρείας κατανάλωσης και τις εφαρμογές σε πεδία πέρα από το αυστηρά ελεγχόμενο και προβλέψιμο περιβάλλον των βιομηχανικών ρομπότ. Εφαρμογές όπως η οικιακή βοήθεια, η υποστήριξη ΑΜΕΑ, ο καθαρισμός και συντήρηση τοξικών χώρων, αλλά και εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εφαρμογές θα υποστηρίζονται χωρίς να απαιτείται για κάθε νέα εγκατάσταση προγραμματισμός και παραμετροποίηση από ειδικούς.
Τρισδιάστατος προσομοιωτής συμπεριφοράς πλήθους iRescue (Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του ΙΠΤ)Περισσότερα..
Ο τρισδιάστατος προσομοιωτής συμπεριφοράς πλήθους iRescue μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των υπευθύνων ασφαλείας των αεροδρομίων, αλλά και άλλων δημοσίων κτιρίων. Με αυτό το βιντεοπαιχνίδι που ανέπτυξαν Έλληνες ερευνητές και προσομοιώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά, το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου έχει τη δυνατότητα και τον χρόνο να μελετήσει τη συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να σχεδιάσει τη βέλτιστη στρατηγική ώστε να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Φέτος, σημειώνεται νέο ρεκόρ συμμετοχών στη δράση των Πρεσβευτών του saferinternet.gr, με 223 φορείς απ’ όλη την Ελλάδα. Σχολεία, δήμοι, τοπικά συμβούλια, βιβλιοθήκες, σχολικοί σύμβουλοι, σύλλογοι γονέων θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές της ημέρας αυτής, μεταδίδοντας το φετινό σύνθημά της: «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!», μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στο σχολείο, θεατρικών, ποιημάτων, μουσικών δρώμενων, ημερίδων προς γονείς/εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, δημιουργία ιστολογίων.

Πρόγραμμα ημερίδας και δήλωση συμμετοχής παρακολούθησηςhttp://www.saferinternet.gr/index.php?parentobjId=Page157&objId=Category328&chil…Προβολή του βίντεο της ημερίδαςhttp://vod-new.sch.gr/asset/detail/tadqLVSEjLKoNQjd6F6SFnem/rgTYjWbXljEahkcWbeOQ…

Skip to content