string(10) "newsevents"

Την Τετάρτη 30 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η καταληκτική συνάντηση με την οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το εξειδικευμένο σε θέματα Πληροφορικής θερινό σχολείο IRSS 2014 (http://irss.iit.demokritos.gr/), που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων & Λογισμικού (SKEL) του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνεργασία με την εταιρία Athens Technology Center (ATC) και το Interactive Robots & Media Lab (IRML).

Έπειτα από ένα μήνα ενεργού εμπλοκής στην ερευνητική διαδικασία, παράλληλα με τη διενέργεια ενός Data Hackathon και την παρακολούθηση εξειδικευμένων διαλέξεων από 8 ξένους και 5 Έλληνες καθηγητές, οι 32 (21 Έλληνες και 11 ξένοι) φοιτητές του IRSS 2014 παρουσίασαν τις συνολικά 13 πρωτότυπες εργασίες, που εκπόνησαν χωρισμένοι σε ομάδες. Αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν με την καθοδήγηση 21 έμπειρων επιστημόνων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της ανάλυσης δεδομένων και άλλων καινοτόμων τεχνολογιών Πληροφορικής, οι νεαροί φοιτητές έθεσαν στην κρίση της τριμελούς επιτροπής αλλά και του κοινού, εργασίες ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, από τις οποίες αναμένεται να παραχθούν φέτος ακόμα περισσότερες δημοσιεύσεις, από τις επτά του περσινού Θερινού Σχολείου.

Η εργασία που πήρε το πρώτο βραβείο είχε ως πρωταγωνιστή ένα μικρό ρομπότ το οποίο παίζει με έναν άνθρωπο το παιχνίδι των 20 ερωτήσεων: το ρομπότ κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα αντικείμενα που βλέπει και παίρνει απαντήσεις (ναι ή όχι) με στόχο να μαντέψει ποιο είναι αυτό που έχει στο μυαλό του ο άνθρωπος. Για να γίνει αυτό, το ρομπότ έπρεπε να μάθει τι ιδιότητες έχει το κάθε αντικείμενο (πχ. είναι κόκκινο, ή είναι στρογγυλό) και να μπορεί να σχεδιάζει τη στρατηγική του διαλόγου με βάση τις απαντήσεις των χρηστών.

Το δεύτερο βραβείο έλαβε η εργασία για χρήση ευφυών πρακτόρων λογισμικού, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η ενεργειακή κατανάλωση σε μια κατοικία, προτείνοντας στους χρήστες δράσεις και δίνοντάς τους κίνητρα, ώστε να καταναλώνουν ενέργεια όταν αυτή είναι διαθέσιμη από ανανεώσιμες πηγές. Τέλος, το τρίτο βραβείο πήγε σε μια εργασία ανάλυσης διασυνδεδεμένων δεδομένων μεγάλης κλίμακας (big data).
Επίσης, το βραβείου κοινού έλαβε η εργασία με το ρομπότ που πήρε το πρώτο βραβείο της κριτικής επιτροπής, μαζί με μία ακόμα η οποία είχε ως πρωταγωνιστή ένα ρομπότ στο οποίο ο χρήστης μπορεί να παραγγείλει καφέ μέσω ενός application, να γεμίσει το ποτήρι με καφέ και να το πάει στο χρήστη ξεχωρίζοντάς τον μάλιστα ανάμεσα σε άλλα πρόσωπα.

Άλλες εργασίες είχαν θέμα σχετικό με τη ρομποτική, όπως ο τηλεχειρισμός ρομποτικού βραχίονα, και η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες σε «έξυπνα» κτίρια, ενώ οι υπόλοιπες εργασίες αφορούσαν την ανάλυση δεδομένων από κοινωνικά δίκτυα (κυρίως twitter), την ανάλυση περιεχομένου από ταινίες, αλλά και την επεξεργασία δεδομένων από ιατρικούς φακέλους ασθενών (electronic health records) που πάσχουν από διαβήτη για την πρόβλεψη παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Την επιτροπή αξιολόγησης αποτέλεσαν οι Βάλια Κορδόνη (Humboldt University), Νίκος Σαρρής (ATC) και Κώστας Σπυρόπουλος (ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»), και το πρώτο βραβείο αντιστοιχεί στην έμπρακτη υποστήριξη της νικήτριας ομάδας, για την παρουσίαση της εργασίας της σε ένα μεγάλο, διεθνές συνέδριο.
Στιγμιότυπα από την καταληκτική συνάντηση του εξειδικευμένου σε θέματα Πληροφορικής Θερινό Σχολείου IRSS 2014:

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου για περισσότερες πληροφορίεςhttp://irss.iit.demokritos.gr/

Skip to content