Το Εργαστήριο SKEL | The AI Lab του Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) θα φιλοξενήσει τον Δρ. Ιωάννη Δούρο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει ομιλιά με τίτλο “Ανάλυση παραγωγής ομιλίας από μαγνητικές τομογραφίες της φωνητικής οδού” την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023 και ώρα 12:00μμ.
Η ομιλία θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Διαλέξεων του ΙΠΤ με φυσική παρουσία.
Περίληψη ομιλίας: Σε αυτή την ομιλία θα παρουσιαστεί η χρήση δεδομένων μαγνητικής τομογραφίας της φωνητικής οδού για να μελετηθεί η παραγωγή ομιλίας. Το πρώτο μέρος αποτελείται από τη μελέτη της επίδρασης της σταφυλής, της επιγλωττίδας και της θέσης του κεφαλιού στη φώνηση πέντε γαλλικών φωνηέντων. Ακουστικές προσομοιώσεις χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση των φωνοσυντονισμών μεταξύ των περιπτώσεων που μελετήθηκαν κι αυτών της αναφοράς προκειμένου να μετρηθεί ο αντίκτυπός τους. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιηούντε τρισδιάστατες στατικές μαγνητικές τομογραφίες. Καθώς η παραγωγή λόγου είναι συνήθως ένα δυναμικό φαινόμενο, ένα απ΄ τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν θα ήταν δυνατή η επεξεργασία των τρισδιάστατων δεδομένων ώστε να ενσωματωθούν πληροφορίες συνεχούς ομιλίας. Ως εκ τούτου, στη συνέχεια θα παρουσιάστούν μερικοι αλγόριθμοι που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να εμπλουτίσει τα δεδομένα παραγωγής ομιλίας. Διάφοροι μετασχηματισμοί εικόνας συνδυάστηκαν για να δημιουργηθούν εκτιμήσεις των σχημάτων της φωνητικής οδού τα οποία, περιέχουν περισσότερη πληροφορία σε σχέση με τα αρχικά δεδομένα όσον αφορά τα φαινόμενα της παραγωγής ομιλίας. Τέλος, θα περιγραφεί η δημιουργία ενός γενικού μοντέλου ομιλητή που θα μπορούσε να παρέχει βελτιωμένες πληροφορίες, όχι για ένα συγκεκριμένο υποκείμενο, αλλά γενικότερα για κάθε ομιλητή, με στόχο τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου δυναμικού (χωροχρονικού) άτλαντα της φωνητικής οδού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιπροσωπευτικός ομιλητής για μελέτες ομιλίας.
Σύντομο βιογραφικό: Ο Δρ. Ιωάννης Δούρος έλαβε το δίπλωμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Μηχανικού Η/Υ από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2017. Η διπλωματική του αφορούσε τη χρήση μαγνητικών τομογραφιών της φωνητικής οδού για τη βελτίωση των συστημάτων αναγνώρισης ομιλίας. Το 2020 έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Λωρραίνης, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νανσύ (CHRU de Nancy) και το ερευνητικό κέντρο LORIA/INRIA grand est. Η διδακτορική του διατριβή ήταν πάνω στη χρήση μαγνητικών τομογραφιών της φωνητικής οδού για τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων που αφορούν την παραγωγή ομιλίας ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ομιλητή.